Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvao topove dok ga Turci nisu isekli na komade: U 2 trošna kućerka žive potomci Karađorđevog barjaktara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni Tanasko Rajić ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću

  • 0
Karađorđev barjaktar, potomak, rekvizit, porodica, istorija, Foto: RINA

U dva trošna kućerka žive direktni potomoci slavnog Karađorđevog barjaktara i tobdžije sa ustaničkog brda Ljubića, Tanaska Rajića. Od nekada čuvene i mnogobrojne familije ostali su samo Momčilo i Sneža. Nasuprot pričama o slavnom pretku i legendama i silnom hajdučkom blagu, ovi poslednji izdanci Tanaskove loze žive skromno, povučeno i tiho u selu Stragari.

- Imamo ovce, koze i kokoške, po neku svinju, tome pridodajemo malo radove u poljoprivredi koliko da imamo za život. Jedan penzija koju smo nasledili od majke i naš trud su dovoljni da danas živimo skromno. Da imamo da se obučemo i prehranimo, mi se ne žalimo - kazao je Momčilo.

Od čuvenog ratnika i njihovog pretka nije im ostalo mnogo. Osim priča o slavnim danima Tanaskovog vojevanja, oni su nasledili hrabrost i ljubav prema otadžbini. Ono što je tužna slika iz ovog sela jeste što do kuće velikog junaka u kojoj danas žive njegovi jedini potomci vodi jako loš prilazni put. Ispod kuće gradjene pre više od dva veka, ostao je i podrug koga je slavni barjaktar lično sazidao, spreman da i danas primi ustanike.

- U samom podrumu nalaze se dve puškarnice da ukoliko neprijatelj krene na njega, da ima sigurno sklonište. Grede koje služe kao krov su ručno tesane Tanaskovom rukom i s obzirom da su jako velike sigurno je imao i pomoć pri gradnji - dodaje Momčilo.

Čuveni Tanasko Rajić ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najzdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi.

- Dok je imao snage branio ih je do poslednjh daha, kada je posustao, ubili su ga i isekli na komade za osvetu, jer je mnogo Turaka pobio, pa tako i mi, ako treba išli bi u borbu, ali ne želimo to nikome. Nije nas strah da poput našeg slavnog pretka uzmemo "sablju" i branimo Srbiju, dodaju potomci slavnog Tanaska.

Boj na Ljubiću odigrao se pre više od 200 godina i predstavlja najznačajniju bitku u Drugom sroskom ustanku, a u kojoj je stradao i sam Tanasko Tanasko Rajić. Iako se njegova loza polako gasi, ipak iza njega ostaće mnogo. Ispisanih par stanica istorije, velepni spomenik na mestu gde je poginuo, ali i ono što je najvažnije uvek slobodna Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA