≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Katarina je otkrila melanom dok je dojila sina: "Godinama sam išla u solarijum, sad živim sa metastazama"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od preplanulog tena do borbe za život, u Katarininom sluičaju linija je bila tanka

  • 5
Katarina solarijum Foto: Pixabay, Privatna arhiva

"Ljudi, ne nasedajte na reklame i pomodarstvo, ja sada nemam pola organa."

Ovom potresnom izjavom počinje priču za Telegraf Katarina Čočović (37) iz Valjeva, koja je godinama hrlila za preplanulim tenom, a onda je saznala da boluje od melanoma koji se proširio po celom telu. Sve zbog, kaže, posete solarijumu.

Katarina je odlučila da ne ćuti, već da svima ukaže da solarijum ne donosi ništa dobro, kako kratkoročno, tako i dugoročno. 

- Od svoje dvadesete godine sam posećivala solarijum, ali sezonski. Znate ono, idi pre sezone da ne izgoriš, a onda i nakon sezone kako se ne bi ljuštila koža. Kivi lapme, čokoladne lampe, kreme i zaštite, sve sam probala, a savete sam slušala slepo od zaposlenih. Neretko se dešavalo da u solarijumu budem i duže od 10 minuta - priča Katarina za Telegraf.rs.

Postala je majka i napravila pauzu u sunčanju, a onda je, dok je dojila sina, shvatila da nešto nije kako treba. 

- Dojila sam starijeg sina i shvatila da moj mladež koji se nalazi iznad rebara više nije isti. Otišla sam kod lekara i on je odmah posumnjao da je to melanom. Rekao mi je da je najbolje da ga operišem. Kada smo uradili operaciju, otišla sam na kontrolu i tada su rezultzati bili loši. Imala sam dve metastaze u pazušnim kanalima, a nakon naredne kontrole smo shvatili da su metastaze svuda po telu. Zahvaćen je bio pankreas, jajnici, jetra, pluća, kosti... Ma sve živo. To je sve počelo 2018. godine. Sada sam skoro bila na "X" nožu i slušam reklamu za neki solarijum, u sekundi mi nije bilo dobro. Mora da napomenem da u Nemačku na lečenje nisam mogla da idem, jer ne znam jezik, a tada nisam ni mogla da ga učim, nisam bila u stanju. Onda sam sasvim slučajno upala u krug pet kandidata za terapiju na onkologiji i radiologiji, primila sam terapiju i nisam izlečena, ali se sve drži pod kontrolom, ja i sada imam metastaze u celom telu - priča nam Katarina.

Od preplanulog tena do borbe za život, u Katarininom sluičaju, linija je bila tanka.

- Ja nisam neko ko je svetlije puti ili ima svetle oči. Nisam imala nikakvih genetskih predispozicija da dobijem ovako nešto, da naglasim ja nemam nikakav papir gde piše da je solarijum kriv, ali ja znam da jeste. Znate kako, koža ne crni jer joj prija to sunčanje, nego se brani od toga, kao kada se opečete pa pocrveni. Sada, nakon svega, imam velike muke, koje samo moj muž zna, sinovi su još mali, ali nije lako jer ja živim bez pola organa. Koliko sam operacija imala, ne pitajte, jer ne znam, nemam želudac, jetru, jajnike i još podosta organa - priča nam Katarina.

Borba, tribine, udruženja i ciljna grupa

- Postala sam član udruženja ljudi sa melanomom, i sada idemo svuda i delimo naše iskustvo. Oni su meni velika podrška i vetar u leđa, a ciljna grupa su nam srednjoškolci, jer oni najviše idu u solarijume i na sunčanja. Ove godine ćemo imati tribine u šest gradova u Srbiji, gde ja želim da sa svima podelim svoje iskustvo i kažem svima da čuvaju zdravlje - priča nam Kataroina i dodaje:

- Nije prirodno da ste crni. Prosto, ako smo svetlije puti to je prirodno, ne hrlite za čokoladnim tenom već ćuvajte zdravlje, nosite šešire, kačkete, pamučne i lanene stvari i videćete kako će vam prijati. Nekada davno, na plaže se išlo tako što ste zaštićeni, a ne kao danas, i zbog toga raste broj obolelih od melanoma. Meni sada ne pomažu nikakve kreme, samo garderoba, i to je velika muka, ali naučite iz mog iskustva, ja ne želim da se bilo kome desi ono što je meni, zbog toga javno pričam o mojoj borbi koja traje evo već osam godina - priča nam Katarina.

(Telegraf.rs)

Video: Cela Mačva se ujedinila kako bi pomogla 28-godišnjem Draganu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaćo

    29. april 2023 | 20:26

    Ženo, drži se!

  • Alcatraz

    30. april 2023 | 10:36

    Nema jetru....? 🤔

  • Molder

    30. april 2023 | 03:00

    Svaki muskarac voli kada Zena vodi racuna o svom telu i svom izgledu Ali to je jedno a totalno nesto drugo je,svojstveno vecini danasnjih Zena,kada je neko opterecen svojim izgledom,kada je to nesto najvaznije u zivotu 24/7 i jedino bitno do te mere da je Zena spremna na sve i svasta samo da bi bila lepa!!Licno,nebi zeleo da Sam u kozi tako neke osobe,opterecenje je ogromno na psihu a Cilj,nemoguc i realno,bitan samo toj osobi a svima u okruzenju,totalno nebitno ili manje bitno od onoga kakva je ta osoba!A onda ishod bude kao u ovoj prici i vise nista nije tako bitno kao zdravlje a to vise nemas a Sam si za to kriv...tuzno Ali prvenstveno glupost cista!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA