Vreme čitanja: oko 4 min.

Bolje grejanje i čistiji vazduh: Irena Vujović potpisala ugovore o zameni kotlarnica i individualnih ložišta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh

  • 0
Ministarstvo zaštite životne sredine Foto: Promo/ Jovana Rošul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta, kojima se dodeljuju sredstva u skladu sa ovogodišnjim konkursom Ministarstva.

- I ove godine ćemo, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovesti značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije. Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

- Tako, na primer, u Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić", u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu. Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh - rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, MZŽS je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

Izuzetno značajan projekat biće sproveden u Valjevu, gde će Ministarstvo subvencionisati projekat zamene i rekonstrukcije kotlarnice u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić".

- Ovaj projekat je izuzetno značajan za grad Valjevo, jer se kasarna nalazi u samom centru grada i sada će preći na daljinski sistem grejanja. Zahvalni smo Ministarstvu i ministarki, što nam pomažu da već treću godinu zaredom sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu.

- Više od 200 miliona dinara smo uložili u poslednje dve godine, od rekonstrukcije kotla u Gradskoj toplani, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva, do konkursa koji se odnose na zamenu kotlova u individualnim ložištima. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente - rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministarstvo zaštite životne sredine Foto: Promo/ Jovana Rošul

Značajni projekti sprovešće se i u Nišu, gde će biti zamenjena kotlarnica u zgradi Univerziteta.

- Zamena kotlarnice u Rektoratu je jako važna jer je u ovom trenutku ona najveći zagađivač vazduha u Nišu. Zajedno sa sugrađanima, zamenićemo i njihova individualna ložišta. Prošle godine je zamenjeno 178 individualnih ložišta i to je Nišu jako značilo jer je smanjena emisija štetnih gasova. Ove godine ćemo nastaviti ovaj trend i verujemo da ćemo kroz koju godinu imati potpuno čistu životnu sredinu u gradu Nišu. Najvažnije nam je svima da su građani zadovoljni - navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

U opštini Kula biće zamenjeni kotlovi na ugalj kotlovima na gas u Domu zdravlja i u centru naseljenog mesta što su, kako je rekao predsednik opštine Kula Damjan Miljanović, za ovu opštinu i stanovnike značajni projekti.

- Zajednički delujemo sa Ministarstvom na projektu zelene Srbije. Ove godine 50 domaćinstava će zameniti kotlove, što znači da ćemo, računajući i prethodnu godinu, u saradnji sa Ministarstvom zameniti ukupno 300 kotlova u individualnim ložištima i 15 kotlarnica u javnom sektoru. Za zaštitu životne sredine to znači 1200 tona CO2 manje u vazduhu i ako uzmemo da jedno drvo kompenzuje 12 kilograma CO2 to znači 100 hiljada stabala za jednu malu opštinu kao što je Kula. Cilj je da sve javne ustanove, a ostale su samo još tri na našoj teritoriji, pređu na gas kao ekološki prihvatljiv energent - rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanović.

Ministarstvo zaštite životne sredine Foto: Promo/ Jovana Rošul

Zamenik predsednika opštine Titel Bogoljub Marković zahvalio je Ministarstvu za subvencionisanje projekta zamene kotla na gas u predškolskoj ustanovi "Plavi čuperak".

-Ovo je iz više razloga bitno za našu opštinu. Postoji taj finansijski razlog, jer se mi nalazimo u trećoj kategoriji razvijenosti i velika sredstva koja dolaze sa višeg nivoa vlasti nam jako znače. Naravno, tu je i najvažniji razlog zbog kojeg i jesmo ovde, a to je očuvanje životne sredine i bolji kvalitet vazduha u našoj opštini - rekao je Marković.

Ministarstvo će subvencionisati i unapređenje sistema grejanja u Osnovnoj školi "Nadežda Petrović" u Velikoj Plani.

-Ovo je značajan projekat za meštane Donje Livadice gde se nalazi škola i stanovnike Velike Plane, a već smo zamenili u nekoliko škola kotlove sa čvrstim gorivom ekološki prihvatljivijim kotlovima. Ova saradnja nam znači koliko finansijski toliko i za zaštitu životne sredine - rekao je predsednik opštine Velika Plana Igor Matković.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Emisija ugljen-dioksida smanjena za 70%: Ministarka Irena Vujović obišla toplanu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA