Vreme čitanja: oko 2 min.

Živeli u Čikagu, preselili se u Srbiju, Jelena znala da će se vratiti: Njen muž sarađuje sa lekarima sa VMA

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Americi ostavili farmu, ali im odluka nije teško pala

  • 0
Porodica Fišman Jelena Fishman Foto: Facebook/Jelena Fishman

Porodica Fišman, doktor Endrju i gospođa Jelena, su se jedne farme u blizini Čikaga, preselili u Srbiju.

"Nije bila teška odluka, jer ja i kada sam krenula za Ameriku, uvek sam smatrala da je to privremeno, da ću se ja vratiti. Morala sam da se prebacim na onaj život tamo, pošto sam izgradila i karijeru, rodila decu, stekla tu farmu i radila, ali uvek smo doilazili ovde i možda podsvesno gradili život tu", kaže za RTS Jelena Fišman.

Fišmanovi su kupili zemlju van Beograda, gde bi s emožda bavili i poljoprivredom. Njihova deca idu u našu školu i tu su se dobro uklopila.

"Svake godine smo dolazili dva do tri puta godišnje, tako da su bili izloženi srpskom jeziku, stekli su prijatelje u komšiluku i nekako su smatrali da im je ovde dom, tako da nije bilo teško i malo šta im nedostaje iz Amerike...najviše to prostranstvo jer smo živeli van grada", kaže Jelena.

Doktor Endrju potvrđuje reči svoje supruge i kaže da su oduvek želeli da dođu u Srbiju.

"Pre neki dan sam ćerku vraćao iz škole, pogledala me i rekla mi: 'Tata, ja imam najbolju školu na svetu, najbolje drugove na svetu i ovo je najbolje mesto'", kaže doktor Endrju.

Doktor Endrju Fišman se bavi oblašću medicine koja se zove neurootologija, koja predstavlja kombinaciju ORL i neurohirurgije.

"Oblast kojom se bavim je neurootologija i hirurgija baze lobanje, što predstavlja kombinaciju ORL i neurohirurgije. Bavim se mnogim problemima uha i baze lobanje, uključujući strukture kao što su razne vrste tumora koji se pojavljuju u blizini očnih i slušnih nerava i nerava koji kontrolišu nerve lica, kao i nekim problemima vrata, koji su često povezani sa gornjim delovima lobanje", kaže dr Endrju.

Doktor je dugo radio u Poljskoj, gde i dalje operiše svoje pacijente, a radio je i u dalekoj Indiji. U našij zemlji sarađuje, kako sa institucijama kao što je VMA, tako i sa bolnicama u privatnom sektoru. Planira da prenese svoje znanje i pomogne da se ova subspecijalnost medicine u Srbiji što više razvije.

"Ovde u Srbiji već više godina sarađujem sa lekarima sa VMA. Operisali smo više velikih tumora, uključujući i akustični eurom, koji je, iako redak, jedan od čestih tumora koji spada u moju specijalnost", kaže doktor.

O mogućnosti da se i u Srbiji bavi poljoprivredom kao što je činio u Americi, doktor Fišman nam kaže da za to uvek ima vremena, ali da je danas u potpunosti usresređen na svoj posao i dodaju da ljudi kao on nikad ne odlaze u penziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA