Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko vozi dok kuca poruku ili surfuje na telefonu ima opažanje kao "mrtav pijan" čovek: Ovo je kazna za prekršaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ukoliko ste uzeli da surfujete na internetu ili da kucate poruku to je kao da ste vozilom upravljali pod uticajem alkohola od 1.20 promila", tvrdi Stević

  • 25

Saobraćajna policija pomoću tri nova super radara, više od dve nedelje, "lovi" vozače zbog brze vožnje i prolaska na crveno. Tako je za svega nekoliko sati u Pančevu otkriveno 620 vozača u prekršaju jer on za svega 0.2 sekunde otkrije pet prekršaja.

Među kaznama koje poslednjih dana stiži našim sugrađanima je i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje.

Prema našim informacijama, samo od početka godine u Prekršajni sud u Beogradu došlo je više od 4.000 kazni. Naš Zakon kaže da je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 dinara i ukoliko se plati u roku od 8 dana može se prepoloviti.

O tome koliko je opasan mobilni telefon u toku vožnje za "Telegraf.rs" objašnjava Dejan Stević, potpukovnik iz Uprave saobraćajne policije.

- Mogu vam reći podatak da mnogi od nas ne piju dok voze i mnogi od nas osuđuju vozače koji voze pod uticajem alkohola, ali istraživanja su pokazala da telefoniranje za vreme vožnje jednako je, na količinu pažnje koje oduzima od volana i samog puta, kao da ste konzumirali alkohol od 0,8 promila. Ukoliko ste uzeli da surfujete na internetu ili da kucate poruku to je kao da ste vozilom upravljali pod uticajem alkohola od 1.20 promila alkohola u krvi. U pitanju je stanje teške alkoholisanosti i takav vozač po zakonu biva zadržan na trežnjenju - kaže Stević.

Dejan Stević, Mup Foto: Nikola Anđić

Veliki apel policije

- Povodom predstojećih prvomajskih praznika, tokom kojih se na putevima u Srbiji očekuje pojačan intenzitet saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da isplaniraju svoje putovanje, krenu na vreme, voze pažljivo i poštuju propise kako bi na odredište stigli bezbedno - izjavio je Stević.

Stević je upozorio da je prošle godine, tokom prvomajskih praznika, na našim putevima, nažalost, poginulo sedam ljudi, dok je 164 povređeno.

U istom periodu, kako je istakao, procesuirano je 28 vozača zbog nasilničke vožnje, 18 zbog vožnje pod uticajem psihoaktivnih supstanci, dok je zbog vožnje pod uticajem alkohola sankcionisano 892 vozača.

Stević je dodao da su prošle godine za vreme prvomajskih praznika stradala i dva vozača motocikla.

- Apelujemo na vozače dvotočkaša i bicikliste da koriste zaštitnu opremu, ne konzumiraju alkohol pre vožnje, smanje brzinu i sa pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju. Brzom vožnjom rizikujete svoj život i tuđe živote - kazao je Stević.

Naglasio je da će Uprava saobraćajne policije, zajedno sa svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom praznika posvećeno raditi da sačuva bezbednost i pozvao građane da svojim odgovornim ponašanjem policiji u tome pomognu.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova vam želi bezbedan i srećan predstojeći praznik - poručio je Stević.

(Telegraf.rs)

Video: Srpska policija ima novi super radar: Za 0,2 sekunde kažnjava 5 vozača, snima već dve nedelje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • struchnyakowsky

    28. april 2023 | 20:26

    pri brzini od 85 km/h ako gledaš u telefon 4-5 sekundi pređeš razdaljinu od 115 metara.to je kao da vozite sa povezom preko očiju a niste svesni šta sve može da se desi ispred vas.

  • Nebojsa

    28. april 2023 | 22:21

    Sjajno sto imate taj?radar… a neka dodaju i funkciju da snimi i rupe na putu… Idioti jedni

  • Dobi

    28. april 2023 | 21:47

    Nadam se da će napokon biti sankcionisana upotreba mobilnih u toku vožnje,kao svuda u svetu!Vozim 52 godine i znam koliko mobilni odvlači pažnju!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA