≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nikola žurio u Gračanicu da slavi rođendan, nikad nije stigao: Roditelji dece poginule u autobusu žive silom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bio je to 1. maj 1999. godine, 39. dan NATO agresije, oko 13 časova

  • 0
GODIŠNJICA NATO GRAČANICA Foto: Tanjug/Dopisništvo KIM

Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice, roditelji Marije i Nikole koji su poginuli kada je NATO projektil razneo autobus "Niš ekspresa" 1. maja 1999. godine u Lužanima, uprkos godinama i lošem zdravlju, skoro svakog dana obilaze grob svoje dece, sumnjajući da će pravda ikada biti zadovoljena.

Putnici koji su 1. maja 1999. krenuli redovnom linijom iz Niša ka Prištini, preko Podujeva, nikada nisu stigli na svoja odredišta. Bio je to 39. dan NATO agresije, oko 13 časova.

Tačan broj poginulih od NATO projektila nikada nije utvrđen, a stradalo je oko petnaestoro dece. Među njima su bili brat i sestra, 15.godišnja Marija i njen dve godine stariji brat Nikola, sa svojom babom Smiljanom.

Roditelji su ih bili sklonili u Prokuplje, ali su Nikola i Marija odlučili da se vrate, kako bi Nikolin 17. rođendan proslavili sa društvom u Gračanici.

Majka Zorica i posle 24 godine pamti svaki sekund tog dana.

"Bila je subota, nisam radila. I onda sam samo sa svekrom sedela kući. Radio je bio pušten, slušali smo gde padaju bombe. Samo što sam počela da mesim hleb i da skuvam nešto, ođednom sam čula da na radiju pričaju gde su tog dana padale bombe, Pojačala samo da čujem gde li je sad to lupilo, jer meni se zadrmao prozor, imala sam testo u rukama.", seća se Zorica za Tanjug.

I onda čujem, kaže, pogođen autobus "Niš ekspres" koji se kretao iz Niša za Kosovo i pogođen je u Lužanu.

"Meni su se samo opustile ruke. Otac mog muža sedeo je tu na fotelji, ja sam samo vrisnula i uzviknula prema njemu:

"Jao, da li je to moguće? I onda je počelo da me steže u grudima“, priseća se Zorica.

Navodi da zbog oštećenog telefonskog kabla u Gračanici, tog dana nisu mogli da stupe u kontakt sa rodbinom iz Prokuplja da saznaju da li su Marija i Nikola bili u tom autobusu.

Dragiša tog dana nije bio kod kuće, a kada je došao, od supruge je saznao da su deca stradala u autobusu. Ipak, nadali su se i pokušavali na razne načine da dođu do istine, do tačnih podataka, jer se zbog bombardovanja i oružanog sukoba nije putovalo.

Od rodbine iz Prokuplja, sa kojom su stupili u kontakt nakon više od 24 časa od trenutka nesreće, čuli su da su bila dva autobusa koja su išla istim putem, te da je autobus u kojem su bila njihova deca skrenuo pored puta, a da je drugi autobus pogođen.

"Onda je zet, sa jednim drugarom koji je bio policajac, sa kojim se družio, otišao u Podujevo. Tamo su se raspitali", rekla je ona.

Nažalost, informacija da je baš pogođen autobus u kome su bili Marija i Nikola sa bakom, bila je tačna. Otac Dragiša ih je posle nekoliko dana identifikovao u Prištini. Majku je, kako kaže, prepoznao odmah, a decu po lančiću i krstiću.

"Marija je imala lanče, to lanče sam ja bio kupio, a sin je imao krstić. Tu su mi i lanče i krstić. I majku sam prepoznao. Svo troje. Eto, žurio je da dođe kući, da proslavi rođendan, nije mogao da izdrži više van Gračanice i kakva ih je sudbina snašla. Umesto da slavi rođendan, on je sahranjen baš tog dana kada je punio 17 godina, 7. maja“, priča Dragiša.

Za bračni par Petrović tog dana sve je stalo, svakog dana su sve bolesniji, a žive u strahu da kada njih više ne bude, neće biti nikoga ko će posećivati grob i brinuti o njemu.

"Živimo silom. Počela je nervoza da vlada. Svakog dana sve više i više. I godine i bolest su pritisle. Sve je teže i teže. Ja sam stalno po lekarima, imam probleme sa želucem, imam kilu“, priča Dragiša.

U Gračanici su u počast ubijene dece, dve ulice dobile naziv po njihovim imenima i nalaze se jedna pored druge. Svake godine 1. maja, u Gračanici se služi parastos Mariji i Nikoli, a školske drugarice i drugovi, ispred osnovne škole "Kralj Milutin" u Gračanici, prošle godine su 1. maja, postavili u znak sećanja na njih spomen ploču.

"I ovoj deci hvala što je njihovo društvo podiglo tu ploču ispred škole. Barem će ta deca mala koja idu tu u školu da se raspitaju ko su i šta su bili Marija i Nikola i šta se desilo sa njima. Bar će neko da ih pominje. Jeste 24 godine prošlo, ali opet ima nešto, ta ploča vredi dosta", u glas kažu Zorica i Dragiša.

Na mestu teškog zločina u Lužanu, pre dve godine predsednik opštine Podujevo otkrio je spomen ploču u znak sećanja na stradale u autobusu Niš ekspresa.

Na njoj su ispisana imena i prezimena 31 osobe, albanske nacionalnosti, a imena Marije, Nikole, njihove bake i drugih stradalih Srba, nisu navedena. Pod rednim brojem 32 stavljene su tri tačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA