Vreme čitanja: oko 2 min.

Pašalić: Greška napravljena od samog starta u slučaju devojčice, koju je otac držao zatvorenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbitnije je utvrditi koje je tačno lice, imenom i prezimenom zanemarilo slučaj, istakao je zaštitnik građana

  • 0
Uroš Pašajlić, Nasilje u porodici, Zvezdara, Mirijevo Foto-Ilustracija: Nikola Tomić, Shutterstock, Ustupljena fotografij

U slučaju devojčice sa Zvezdare koju je otac držao zatočenu, greška je napravljena od samog starta. Od toga, dodaje, da je procena da roditelj koji ima isključivo starateljstvo je podoban da vodi brigu o detetu, pa na dalje. Najbitnije je utvrditi koje je tačno lice, imenom i prezimenom zanemarilo slučaj, rekao je za zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kada je u pitanju slučaj devojčice iz Mirijeva koju je otac držao zatočenu u kadi, Pašalić je rekao da ako se ne računa to da se traži odgovornost konkretnih lica koja nisu postupala adekvatno u datoj situaciji, slučaj je okončan preporukama.

- Mi tražimo da se konkretno utvrdi odgovornost lica koja nisu obavila ono što su po zakonu i pravilima po kojima rade trebala da postupe - rekao je Pašalić za Pink.

Kako kaže, došlo se do toga, ako može da se generalizuje jedan veliki rad i jedan izveštaj na 22 strane, da je na tom lancu brige o deci, postupljeno na način koji nije bio adekvatan, a koji briga o deci iziskuje.

- Zakazalo je ono što se kaže da je nebriga, ona je ta koja je dovela do toga da su od početka do finala praktično svi, svi osim policije, zakazali, jer nisu pokazali dužnu pažnju - rekao je Pašalić.

Pašalić je rekao da je problem to da se mora voditi tačna evidencija kada dete dođe do godina da krene u predškolsku ustanovu, o tome se mora voditi tačna evidencija.

- Obaveznost je ta da neko mora da obavi određenu radnju, a ako ne, onda povlači određene sankcije - rekao je Pašalić.

Kako kaže, policija je više puta bila na adresi zbog različitih prijava, i da je utvrdila lošu situaciju na terenu.

- Tu je bilo vrlo proizvoljno tumačenje onoga što je policija konstatovala - rekao je Pašalić.

Kako kaže, greška je napravljena od samog starta. Od toga, dodaje, da je procena da roditelj koji ima isključivo starateljstvo je podoban da vodi brigu o detetu, pa na dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA