Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako nestaje stari Kragujevac: Bageri uništili kulturno dobro, kuću doktora Ilije Kolovića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuća je tipična građevina čaršije iz doba Miloša Obrenovića

  • 3
Kuća, požar, Kragujevac Foto: Stranka slobode i pravde

Danas je u Kragujevcu srušena kuća jednog od najpoznatijih Kragujevčana, doktora Ilije Kolovića.

Kuća doktora Kolovića, biser srpske arhitekture, već je bila u prilično ruiniranom stanju, piše portal U centar, a nalazi na ekskluzivnoj lokaciji.

Kuća je više puta paljena.

Ipak, iako je prkosno stajala, nije odolela snazi buldožera koji ju je danas gotovo celu porušio.

Tek kada su građani počeli da bezmalo telima brane ovo nekada velelepno zdanje, pristigla je komunalna milicija i kragujevački MUP, pa se ispostavilo da ipak nije smelo da se ruši tek tako.

Ali sve što je preostalo nakon današnjeg rušenja samo je hrpa otpada.

"Ljudi koje smo zatekli da izvode rušenje kuće dr Ilije Kolovića nemaju nikakvu dozvolu za to. Odgovorno tvrdim da nemaju nijednu dozvolu ni od grada Kragujevca ni od Republike Srbije, čak ni za ulazak u posed. Zabranili smo izvođenje daljih radova. Sutra će izaći građevinska inspekcija i prekontrolisati ono što je u njenoj nadležnosti. Mislim da će i oni izdati rešenje o zabrani i preduzeti odgovarajuće zakonske mere prema onima koji su na Praznik rada i neradan dan pokušali da sruše taj objekat. Građevinska inspekcija nastaviti istragu", rekao je pripadnik Komunalne milicija Veselin Jakšić za Glas Šumadije.

Jakšić je dodao da će biti podnete krivične protiv odgovornih za pokušaj rušenja.

Kuća je još od 1971. upisana kao kulturno dobro i to je i danas upisano katastru nepokretnosti. Ona se nalazi u privatnom vlasništvu, grad je nikada nije otkupio i umesto da na tom mestu bude muzej, biće hrpa građevinskog materijala dok je neko u potpunosti ne sruši.

Kuća je tipična građevina čaršije iz doba Miloša Obrenovića, sa višeslojnim krovom pokrivenim ćeramidom, bogato ornamentisanim stubovima na tremu i doksatu, zatim tavanicom rađenom od šašovca i autentičnim lučnim vratima na pojedinim prostorijama. U požaru koji se dogodio 29. septembra 2020. godine izgoreo je krov i međuspratna konstrukcija.

Vlasnica kuće Nataša Ranisavljević rekla je da su u polusrušenu kuću ulazili beskućnici i palili vatru u njoj i da se prevashodno zbog toga odlučila na ovaj korak. Ona je rekla da je zajedno sa suprugom kupila tu kuću 1989. godine i da je htela da je rekonstruiše, ali da joj Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dozvolio da bilo šta na njoj menja.

(Telegraf.rs)

Video: Rušenje nelegalnih objekata na Avali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA