Vreme čitanja: oko 3 min.

Komunisti Subotice održali prvomajski performans: Nikada ne smemo odustati od radničke borbe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na kraju obraćanja Olajoš Nađ je istakao da članovi gore navedenih i svi koji dele njihove stavove i uverenja, dok god postoje neće odustati od negovanja i sećanja na praznik radnika

  • 1

Pod sloganom "Bilo je, sada nema, ali će ponovo biti radničke borbe", Komunisti Subotice održali su tradicionalni prvomajski performans ispred Otvorenog univerziteta i još jednom skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju radnici u Subotici, ali i celoj zemlji, prenosi Subotica.com.

- Nikada ne smemo odustati od radničke borbe - jednoglasno poručuju građani okupljeni oko udruženja "Centar Tito", "Komunisti Subotice" i "Solidarnost".

- Ne možete radnika eksploatisati u nedogled, doći će dan kada će se radni narod organizovati i krenuti u borbu za svoja prava - veruje Mikloš Olajoš Nađ.

- Danas nema radničke borbe, a jedan od razloga je taj što su sindikati razjedinjeni, u Srbiji ih ima skoro 500. Ne mogu pojedinci niti manje grupe samostalno da se bore za poboljšanje položaja radnog naroda, već je neophodno organizovanje i jedinstvo - dodaje.

Razloga za radničku borbu ima mnogo, smatraju subotički komunisti i dodaju da će inicirati izmenu Zakona o radu koji ,kako tvrde, ide u prilog stranim investitorima.

- Radnik u našoj zemlji je u velikoj meri eksploatisan i nikako nije gospodar svoje subine. Postoji mnoštvo problema koji se odnose na delovanje inspekcije rada, potom na bezbednost i zaštitu na radu, na ekologiju i drugo - smatra Olajoš Nađ i poručuje da je  vreme je da svi u Srbiji konačno shvate da je radnik stvaralac novih vrednosti i da se kao takav mora poštovati, te da je to je jedini način da sprečimo dalji odlazak mladih iz zemlje.

Među prvim njihovim zahtevima je princip "tri osmice" odnosno osam sati rada, osam sati odmora i osam sati rekreacije.

- Jasno je kada čovek radi 10-12 sati da posle toga ne može da ide u pozorište, neguje socijalnu komponentu i obavlja druge aktivnosti koje bi ispunile potrebe koje kao ljudska bića imamo - dodaje aktivista za radnička prava.

- Istrajaćemo u incijativi koja ima za cilj da obezbedi radnicima u trgovinama da imaju barem jedan slobodan dan tokom sedmice. Puno odredbi u Zakon o radu doneti su u interesu ulagača, zato je neophodno menjati ovaj zakon. Smatramo da onaj ko ne poštuje radnika ne poštuje ni državu Srbiju i ne treba zaboraviti da najveću ulogu u podizanju BDP-a ima upravo radnik - objašnjava on.

Na kraju obraćanja Olajoš Nađ je istakao da članovi gore navedenih i svi koji dele njihove stavove i uverenja, dok god postoje neće odustati od negovanja i sećanja na praznik radnika.

- Ukoliko to ne bismo obeležavali ne bi bilo ni inicijative ni podsticaja radničke borbe - jasan je Olajoš Nađ.

- U Jugoslaviji radnik je bio vlasnik kapitala i to je bio osnovni razlog rušenja zajedničke države je da kapitalizam preživi, sada su nam ga na silu uveli, porušili naša preduzeća, uništili radnike i radničku klasa, sada nemamo sindikata ni u jednoj firmi koja je došla iz inostranstva da eksploatiše naše radnike, koji neretko nemaju ni jedan zagarantovani slobodan dan, dok su se zapadnjaci izborili za svoja prava u tom pogledu -podvlači Blaško Gabrić.

- Niko neće da prizna zašto se raspala Jugoslavija, a to je da bi kapitalističke zemlje preživele jer Ameriku ne mogu srušiti Rusija i Kina nego radnici koji mogu da je učine socijalističkom, da radnik koij radi i proizvodi može da živi od svog rada. U Americi imate veliku platu i ogromne troškove, ali nemate sigurno radno mesto. Tim putem sada ide naša radnička klasa i to moramo da promenimo - ističe Gabrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA