Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijavila komšiju da tuče ženu, a policija njoj zapretila kaznom: Šta u Srbiji sledi kad žrtva porekne nasilje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako smatra advokat Ognjen Radić u razgovoru za Telegraf.rs, malo je verovatno da je žena ovakvu informaciju dobila u policiji

  • 18
pare, novac, dinari, Nasilje u porodici, zlostavljanje, muškarac tuče ženu, bije, porodično, pesnica, silovanje, mučenje, pretukao Foto: A. Nalbantjan, Telegraf

Za samo 4 meseca u Srbiji je ubijeno 13 žena. Ova činjenica unosi nervozu i strepnju među sve građane, a informacija koja kruži Tviterom još više je uzburkala nepoverenje. Naime, jedna korisnica društvene mreže navela je kako je u Sloveniji pokušala da prijavi kako muž tuče njenu komšinicu, ali joj je policija zapretila novčanom kaznom od 320 evra ukoliko žrtva navodnog nasilja to ne potvrdi.

Ubrzo su se nanizali komentari. Jedni su tvrdili da je nemoguće da policija saopšti tako nešto, dok su se drugi pitali da li ovakav zakon postoji i u Srbiji.

- Komšija u zgradi tuče ženu, mnogo puta sam čula i večeras sam se odvažila da pozovem policiju. Rekla sam šta i kako, dobila odgovor ako dođu i žena ne potvrdi da je muž bije ja ću morati da platim 320 evra. Rekla sam da rade šta hoće ali ako je ubije da će sami biti krivi - napisala je ova žena.

Kako smatra advokat Ognjen Radić u razgovoru za Telegraf.rs, malo je verovatno da je žena ovakvu informaciju dobila u policiji. Čak i da je nekog javno optužila za nasilje u porodici, a da ga on nije počinio, kazna prema njegovim rečima, sigurno ne bi bila 300 evra.

- Lažno prijavljivanje u policiji je krivično delo koje je predviđeno krivičnim zakonikom. Kao krivično delo lažno prijavljivanje ima i zaprećenu kaznu u ttajanju od tri meseca do 5 godina u zavisnosti od stava. Ja mogu vas da prijavim da ste razbili staklo na terasi, ali i da ste planirali ubistvo visokog zvaničnika, te kazna neće biti ista. Sigurno za takvo delo nećete platiti samo 300 evra - objašnjava Radić.

On dodaje da postoje tri načina za izvršenje lažnog prijavljivanja kao i da se izvršenjem ovog krivičnog dela smatra podnošenje krivične prijave protiv drugog lica svesno znajući da ono nije izvršilac ili da krivično delo nije izvršeno.

- Osim krivične prijave, možete izvršiti to delo na bilo koji način kako biste uzrokovali vođenje krivičnog postupka ili da podmećete tragove krivičnog dela drugom licu. Kada osudite to lice da je lažno prijavilo delo/učinioca, nakon toga, lažno prijavljena osoba ima pravo da podneset tužbu za naknadu nematerijalne štete jer je obrukana i u društvu ima posledice - kaže naš sagovornik nadovezivajući se na tvit.

Kako objašnjava, ta odšteta može iznosti i do nekoliko hiljada evra u zavisnosti od vrste dela. Napominje da nije svako lažno prijavljivanje krivično delo, te da postoji vidna razlika između lažne prijave šamara i nasilja u porodici ili krađe.

Na pitanje da li građanin Srbije može da bude kažnjen ukoliko prijavi vrisku u stanu za koju se ispostavi da nije nasilje, advokat odgovara odrično.

- Ne možete dobiti kaznu jer niste prijavili nikog lično niti da on nešto radi. Ako prijavite da čujete vrisku, vi je čujete. Čak i da nema nikog u stanu, možda ste čuli sa druge strane - zaključuje naš sagovornik.

(Telegraf.rs)

Video: Koja je adekvatna kazna za one koji zlostavljaju decu: "Takvi ljudi ne bi trebalo da budu roditelji"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    2. maj 2023 | 20:45

    A kolika je kazna kad zena zna da je zasticena kao medved pa okrivi muza bez osnove?

  • Realna

    2. maj 2023 | 22:43

    Kod nas i kada covek umire ne mozes da ubedis hitnu ponoc da dodje, a policiji i neznam broj.

  • Darija

    2. maj 2023 | 23:24

    Mene je komšinica napala jer sam je samo pitala da li ima problema s mužem jer sam često iz njihovog stana čula vrisku, njen plač, buku...rekla je da gledam svoja posla a ako mi smeta buka mogu da odem u šumu da živim. Ma, imate vi svakakvih psihopata pod kapom nebeskom, koliko sam ja videla nisu to normalne porodice, nisu bila ni normalna zabavljanja, ne zna se tu ko je luđi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA