≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napadi na medijske radnike sve češći, novinari zabrinuti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Policija je uhapsila tridesetčetvorogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je napao ekipu RTS-a

  • 0

Treće osnovno javno tužilaštvo odredilo je zadržavanje do 48 sati S. S., osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti novinarske ekipe RTS-a koja je bila na službenom zadatku u Zemunu.

Više javno tužilaštvo ističe da neće biti tolerisani bilo kakvi napadi na novinare i da će učinioci krivičnih dela koja ugrožavaju njihov rad biti krivično gonjeni i procesuirani u skladu sa zakonom.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević ističe da se u javnoj svesti formirala čudna misao da su novinari entitet koji je za nešto odgovoran i koji valja kazniti, prenosi RTS. 

- Zato smo u ovom trenutku na jako niskom nivou opšteg razumevanja ove profesije, razumevanja svesti o tome šta su novinari u društvu - objašnjava Rakočević.

Jovana Gligorijević iz Suda časti NUNS-a navodi da se prijave pretnji koje podležu Krivičnom zakoniku prosleđuju kroz Radnu grupu za bezbednost novinara nadležnom tužilaštvu, bilo da je u pitanju visokotehnološki kriminal ili neko nadležno javno tužilaštvo.

Poražavajuće je, prema njenoj oceni, što se stvara "levak" gde se stvari zaglavljuju, gde desetine predmeta stoje kao postupak u toku.

"Lak posao za policiju i tužilaštvo"

Novinari nemaju status službenog lica. Međutim, član 138. Krivičnog zakona reguliše krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a u stavu 3. precizira se da se to odnosi i na lica koja obavljaju posao u javnom interesu informisanja javnosti, dok su na terenu.

Gligorijevićeva smatra da je sreća u nesreći da se napad dogodio dok je kamera bila uključena i da je jasno motivisan tim što ljudi rade novinarski posao.

I Krivični zakonik, navodi, govori o licima koja obavljaju posao u oblasti javnog informisanja – tokom obavljanja tog posla.

- Tako da mislim da će ovo za policiju i za tužilaštvo biti vrlo lak zadatak - dodaje Gligorijevićeva.

"Formirati svest da se profesionalac ne može tretirati kao neprijatelj"

Rakočević kaže da je neophodno formirati svest da se profesionalac, a pogotovo onaj koji svedoči slobodu i dijalog, ne može tretirati kao neprijatelj i opasnost.

Policija je uhapsila tridesetčetvorogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je napao ekipu RTS-a i tako počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

UNS se oglasio saopštenjem u kome je osudio jučerašnje napade na novinarske ekipe RTS-a i Prve, i traži da vinovnici budu najstrože kažnjeni.

Podsetimo, sumnja se da je S.S. u ponedeljak oko podneva u Prvomajskoj ulici u Zemunu prišao novinarskoj ekipi Radio-televizije Srbije koja je bila na službenom zadatku, a potom ih vređao i pretio im.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Video: Maskirani huligani napali novinara i snimatelja Tanjuga ispred Hrama Svetog Save

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA