≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Škola u Tekerišu slavi 180 godina: Tokom Cerske bitke bila je bolnica, nosi ime po slavnom srpskom vojskovođi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Značajan jubilej biće obeležen 11. maja, na Dan škole

  • 0
Škola prazna učionica Foto: Shutterstock

- Najveća podrška našim naporima da nakon 180 godina postojanja OŠ "Stepa Stepanović" opstane i zadrži sjaj kakav ima skoro dva veka, jesu naši učenici, njihovi roditelji, nastavnici, ali i svest čitavog društva o tome da se ovakva blaga čuvaju, neguju i šire za ponos i dobrobit generacija koje će doći i kojima to dugujemo - kaže za Lozničke novosti. Jovanka Grujičić Miler, direktorka škole u Tekerišu, koja ove godine obeležava značajan jubilej

Najstarija škola u gornjem Jadru i, svakako, jedna od najstarijih u lozničkom kraju, OŠ “Stepa Stepanović” u Tekerišu, počela je sa radom daleke 1843. Školska zgrada podignuta je 1885/86. godine i pod zaštitom je države, a uz povremene popravke, služi do današnjih dana. Tokom Cerske bitke korišćena je kao previjalište i bolnica, a od 1924. godine, kada je obeležena desetogodišnjica bitke, nosi ime proslavljenog vojskovođe Stepe Stepanovića. Pre tri decenije postaje matična za još dve osmorazredne škole u kraju – u Gornjoj i Donjoj Badanji.

Prema rečima direktorke Jovanke Grujičić Miler, danas je OŠ “Stepa Stepanović” matična škola za izdvojena, četvororazredna odeljenja u Trbosilju, Gornjoj Sipulji, Gornjoj Badanji i osmorazrednu školu u Donjoj Badanji. To je dobro opremljena seoska škola koja se može pohvaliti izuzetnom otvorenošću, angažovanjem svih zaposlenih, a samim tim i uspesima učenika i njihovih nastavnika.

– Iako je škola dosta udaljena od grada, to nas ne sprečava da ispratimo brojne aktivnosti koje se u njemu odvijaju. Tako smo imali priliku da se upoznamo sa projektom “Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića” koji nam je predstavila autorka Biljana Radičević iz Centra za kulturu” Vuk Karadžić” iz Loznice. Naši učenici redovno učestvuju na Gradskoj smotri recitatora “Pesniče naroda mog”, a treći put zaredom uključili smo se i u akciju Društva školskih bibliotekara Srbije “čitajmo glasno”, povodom obeležavanja Nacionalnog dana knjige, 28. februara. Učenici osmog razreda su u matičnoj školi u Tekerišu, zajedno sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika, osnovali čitalački klub a na predlog Učeničkog parlamenta, naša škola je već neko vreme uključena u humanitarno-ekološku akciju Udruženja “Čepom do osmeha” – kaže Grujičić Milerova.

Ističe da kroz projekat “Obogaćeni jednosmenski rad” u koji su uključeni četvrtu godinu zaredom, njihovi učenici imaju priliku da učestvuju u kreativnim radionicama koje su osmislili predmetni nastavnici, ali i da dobiju dodatnu podršku u učenju. Prošle školske godine u gostima su im bili učenici OŠ “Žikica Jovanović Španac” iz Bele Crkve kada je škola organizovala turnir u malom fudbalu i igre bez granica, a ove godine planirano je druženje u školi u Beloj Crkvi. Učenici svih razreda učestvuju na brojnim konkursima, tematski dani se organizuju povodom različitih prigodnih prilika, a sve se detaljno prati i objavljuje na sajtu škole.

– Nemojmo zaboraviti i to da je reč o školi u kojoj, shodno opštoj tendenciji smanjivanja broja stanovnika u seoskim sredinama, ima i sve manje učenika, trenutno ih je 67. Borimo se protiv toga i uspesima učenika koji su zaista izuzetni. Ove školske godine učenica četvrtog razreda, Slađana Stevanović obradovala nas je trećim mestom na Opštinskom, a onda i na Okružnom takmičenju iz matematike. Učenik sedmog razreda Ognjen Petrović osvojio je treće mesto na Opštinskom takmičenju iz tehnike i tehnologije. Učestvovali smo i na takmičenju iz istorije, stonog tenisa, a očekuje nas i Gradsko takmičenje ekipa prve pomoći i takmičenje “Šta znaš o saobraćaju” – ističe direktorka.

Napominje da je i ove godine Ministarstvo prosvete uručilo vredan poklon školi i zahvaljujući tome, matična škola i sva izdvojena odeljenja imaju odgovarajuću digitalnu opremu i pristup savremenim nastavnim sredstvima, što je i bio cilj. Lokalna samouprava svake godine ulaže sredstva za tekuće održavanje škole, za opremu i obrazovanje, ali i kapitalne investicije. Samo u prethodne dve školske godine u potpunosti je renovirana škola u Donjoj Badanji i zamenjen krov na školskoj zgradi u Trbosilju, u planu je i zamena stolarije na školi u Tekerišu, kao i zamena elektro-instalacija.

– Najveća podrška našim naporima da nakon 180 godina postojanja OŠ “Stepa Stepanović” opstane i zadrži sjaj kakav ima skoro dva veka, jesu naši učenici, njihovi roditelji, nastavnici, ali i svest čitavog društva o tome da se ovakva blaga čuvaju, neguju i šire za ponos i dobrobit generacija koje će doći i kojima to dugujemo – zaključuje Jovanka Grujičić Miler.

Značajan jubilej biće obeležen 11. maja, na Dan škole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA