Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li su društvene mreže bile inspiracija za zločine? Evo šta kaže specijalista za sajber bezbednost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Što se igrica tiče istakao je da one mogu da budu inspiracija i naveo da postoje igrice koje su borilačke

  • 3
Pucnjava u školi u Beogradu, policijska traka, policija Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Društvene mreže je teško kontrolisati a njihova kontrola je u nadležnosti vlasnika tih društvenih mreža koji donose pravila o tome koje sadržaje će da objavljuju, a koje ne, izjavio je za Tanjug specijalista za sajber bezbednost Goran Kunjadić.

- Mi kao posmatrači tu ne možemo bogzna šta da uradimo. Smatram da bi vlasnici društvenih mreža trebalo da prepoznaju negativne sadržaje i da ih zabrane, kao što mnogi i jesu zabranjeni, poput govora mržnje i slično - ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da su društvene mreže i igrice bile inspiracija za zločine koji su se poslednjih dana dogodili u našoj zemlji, rekao je da takva mogućnost svakako postoji, ali da je uz društvene mreže neophodno dodati i mnoge druge javne medije kao što je internet, jutjub.

Što se igrica tiče istakao je da one mogu da budu inspiracija i naveo da postoje igrice koje su borilačke.

- Dešava se da se terorističke grupe obučavaju na tim igricama, što je recimo dokazano za vreme postojanja Islamske republike na Bliskom Istoku, čiji su pripadnici praktično uvežbavali napade, tako što su lomili određene likove u tim igricama - rekao je on.

Povodom peticije da se posle ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i pojave profila podrške dečaku koji je ubio osam đaka i čuvara u ovoj školi, u Srbiji ukine TikTok, ponovio je da je zabrana sadržaja u nadležnosti vlasnika te društvene mreže.

- TikTok kao i druge sadržaje na internetu tehnički nije moguće zabraniti. Oni mogu da se zabrane u nekom određenom obimu, da se blokiraju određene IP adrese, ali do tih adresa se može doći okolnim putem, tako da je zabrana defakto nemoguća - rekao je Kunjadić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer

    7. maj 2023 | 14:52

    Ne lupetsjte igro sam wwe, cs gta3, city i mafiu pa nisam pravio nista...

  • Zoro

    7. maj 2023 | 15:06

    Inspiracija su kriminalci koji snimaju nasilne spotove po školama, inspiracija su starlete, rijaliti "zvezde" koje mediji neprestano promovišu, propale pevaljke i ostali šljam ovog društva su inspiracija i idoli dece... Toliko od mene

  • Grof

    7. maj 2023 | 15:22

    Tiktok, zadruga i to je primer dece....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA