≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li treba izveštavati o tragedijama koje su potresle Srbiju?: "Ovo je važna tema, ne sme da se zaboravi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako bi se izveštavalo na konstruktivan način, objašnjava Panaotović, treba preduzeti niz multidisciplinarnih mera, da se problem shvati do korena i da se ne podleže predlozima za brzim, efikasnim rešenjima, jer polurešenja su nekada gora od rešenja

  • 0

Sociolog Bojan Panaotović rekao je danas za Tanjug da je važno da se nastavi kontinuirano izveštavanje ovim tragedijama i da su one važna tema, ali ne da bi se blokiralo društvo i napredak, već da nam to bude opomena da se takve stvari više ne dogode.

- Da li će dugo vremena i koliko biti tema videćemo, ali ne sme da padne u zaborav, ne samo kada je reč o Ministrstvima, vlastima, školama, već kada je reč i o medijima koji treba da budu savest društva - rekao je Panaotović.

Kako bi se izveštavalo na konstruktivan način, objašnjava Panaotović, treba preduzeti niz multidisciplinarnih mera, da se problem shvati do korena i da se ne podleže predlozima za brzim, efikasnim rešenjima, jer polurešenja su nekada gora od rešenja.

- Dakle ja sam 2015. godine, kao direktor Kulturnog centa Novi Sad, bio za to da se oporezuju rijaliti programi, da se novac od toga usmerava u konstruktivne svrhe, to je nešto što truje naš prostor, ali danas čujem da se ukinu rijaliti i neke televizije sa nacionalnim frekvencijama i rešili smo sve probleme, ne nismo rešili problem, moramo da budemo svesni da nasilje nije rezervisano za ovo društvo, već je planetarna stvar, nije rezevrisano samo za doba u kome živimo, nasilje je nažalost kontinuitet ove civilizacije  - objašnjava sociolog.

On ističe da moramo da se pozabavimo porodicom, načinom vaspitavanja, odnosom između supružnika, autoritetima ka kojima dece streme i nadalje da se pozabavimo medijskom slikom. "

- Slobodnim vremenom, koje je ključ za igranje video igrica, kakve su to igrice, da li u toj igrici ubijate 150 ljudi na nekom nivou, da li sa vremenom svest otupi i da imate kao trinaestogodišnjak kritičku distancu i meru između video igrica i realnog života - dodao je on.

Kako bismo prevenitvno delovali, objašnjava Panaotović, potrebno je da u školama ne budu samo policajci, već naorućani policajci.

- Obezbeđenje goloruko ne znači ništa, sad smo videli, nama treba naoružan policajac po školi, kome će prioritet biti odvaraćajući faktor za one koje planiraju ovakva dela - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Avramović: Deca imaju veliki unutrašnji kapacitet da se oporave od traume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA