Vreme čitanja: oko 1 min.

Đaci od danas ponovo u klupama, osim u OŠ "Vladislav Ribikar": Uvođenje u nastavu polako i oprezno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đaci OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojoj je u sredu, 3. maja učenik počinio masakr vraćaju se u sredu, 10. maja

  • 1
Škola dete devojčica polazak u školu đak đaci učenici Foto: Shutterstock

Nastava u svim školama u Srbiji od danas će se odvijati prema ustaljenom rasporedu, a učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vraćaju se na časove u sredu 10. maja. Međutim, povratak svakog učenika zavisiće od toga kako se budu osećali, poručio je direktor Školske uprave Beogradа, Dragan Filipović.

Filipović je rekao da je zbog tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi na Vračaru napravljen akcioni plan kako bi se deci, nastavnicima, ali i roditeljima pomoglo da prevaziđu traumu.

On je istakao da svi nastavnici imaju mogućnost da razgovaraju sa stručnjacima iz Kliničkog centra i Instituta za mentalno zdravlje.

"Što se tiče same bezbednosti i spremnosti škole za prihvat dece, ona je izuzetna. Svi nastavnici danima unazad, a i danas, imaju mogućnost da sa kolegama iz Ministarstva zdravlja, sa Kliničkog centra, iz Instituta za mentalno zdravlje obave razgovor", objasnio je Filipović.

Kako je naveo, struka i predstavnici Ministarstva zdravlja savetuju da se učenici zajednički suoče sa teškim periodom.

"U nekim školama deca su osetila zasićenje tom pričom i predložila nešto drugo da rade. Ovde je plan takav da ćemo posmatrati decu i na osnovu njihovog stanja, njihovih potreba, njihovih želja i polako ih uvoditi u nastavu", zaključio je Filipović.

U Ministarstvu prosvete najavljuju da će sve naredne aktivnosti biti potpuno prilagođene zaštiti i interesu dece, te da je preporuka svim školama da se uspori sa obavezama i da se obrati pažnja na stanje, u kom se deca nalaze i da li mogu dovoljno da se koncentrišu da obave zadatke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    8. maj 2023 | 08:30

    I šta sad? Deca treba da krenu u školu kao da se ništa nije desilo? Da uđu u tu istu učionicu u kojoj je počinjen masakr? Očišćena je krv sa podova, zidova...ali....da li je realno očekivati da će deca ući u taj objekat kao da se ništa nije desilo. Kreiramo u medijima sliku da to što se desilo je nešto strašno....sa druge strane, to nešto strašno je prošlo za 3 dana i sad se sve vraća u normalu. Zar nije bilo logičnije da se deca iz te škole rasporede do kraga godine u druge, okolne škole?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA