Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasila se i direktorka Centra za socijalni rad: “Maloletnička delinkvencija daje nam jedan jasan signal"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktorka Centra ističe da su resursi ograničeni, pre svega zbog nedovoljnog broj stručnih radnika Centra za socijalni rad

  • 0
Deca tinejdžeri delikventi dečiji zatvor za decu Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema podacima Centra za socijalni rad Pirot, od 2019. godine do sada, broj maloletnika, izvršilaca krivičnih dela kreće se od 40 do 70 godišnje. Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad, kaže, da se taj broj drži pod kontrolom, maloletni prestupnici imaju izrečenu određenu vaspitnu meru i sa njima rade stručnjaci Centra. U saradnji sa Policijskom upravom, Centar za socijalni rad blagovremeno dobija podatke i obaveštenja o krivičnim delima i ponašanju maloletnika koji dobijaju psihosocijalnu pomoć i podršku, prenose Pirotske vesti.

- Svako izvršenje krivičnog dela od strane maloletnog lica je signal za nas da sa tom porodicom treba ozbiljno poraditi – kaže Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad. U Pirotu je mali broj dece koja vrše situaciona krivična dela i to može da signalizira na neki problem u porodici ali kada nema hroniciteta, kada nema učestalosti i recidiva onda je to situaciono krivično delo i uglavnom je u tim porodicama stabilna porodična atmosfera.

- Međutim, kada neko u kontinuitetu vrši krivična dela kada je u recidivu, onda je to ozbiljan signal svim institucijama koje se time bave da mora ozbiljno da se radi sa porodicom, da nešto u porodici ne funkcioniše - kaže Vasićeva.

Direktorka Centra ističe da su resursi ograničeni, pre svega zbog nedovoljnog broj stručnih radnika Centra za socijalni rad, koji je od uvođenja zabrane zapošljavanja ostao na nivou od 2017. godine, što utiče na obavljanje preventivnih aktivnosti.

Vasićeva naglašava da je proaktivni pristup jako bitan i da je potrebno da institucije idu u susret građanima. „Na žalost, takva je situacija da sada reagujemo nakon obaveštenja iako su preventivni, proaktivni programi veoma bitni jer doprinose detekciji problema i otklanjanju mogućih rizika“ – rekla je, Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad Pirot.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA