Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo će biti glavna svrha policajaca u školama: Neće ih samo obilaziti

Vreme čitanja: oko 3 min.

U narednih 6 meseci biće primljeno 1200 policajaca

  • 1
Pucnjava u školi u Beogradu, policijska traka, policija Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Državni sekretar u MUP Srbije, Željko Brkić, izjavio je danas za RTV da su uputili hitan nalog svim jedinicama direkcije policije, pre svega područnim policijskim upravama, policijskim stanicama i policijskim ispostavama, da preduzmu hitne mere kako bi se stvorili preduslovi da od danas, 8. maja, kada počinje nastava u školama, postoji prisustvo policijskih službenika u svih 1.800 škola u Srbiji, koji će permanentno obavljati svoje delatnosti.

Brkić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao", rekao da u Srbiji već 20 godina imamo institut školskog policajca, gde jedan službenik ide na više škola.

- Od danas, svaka škola ima školskog policajca, koji je vidno obeležen i koji svojim prisustvom treba da ostvari preventivnu funkciju, da ulije poverenje deci, nastavnicima i roditeljima, da bude neko ko će da ih zaštiti - kaže on.

Brkić dodaje da se delatnost školskih policajaca neće odnositi na puko fizičko prisustvo, kao što je to do sada rađeno.

- Oni će konstantno obavljati razgovore sa građanima i nastavnicima, prikupljati informacije i saznanja, kako bi mogli da utvrde da li postoji bilo koji događaj koji bi mogao imati uticaj na bezbednost dece i nastavnika - objašnjava on.

Brkić ističe da će u narednih šest meseci u radni odnos biti primljeno 1.200 novih policajaca.

- Do kraja školske godine imaćemo ovakav režim koji smo počeli danas, sve dok ne budemo u narednih godinu dana stvorili kadrovske uslove da svaka škola ima policajca, koji će sve vreme boraviti u školi i brinuti o bezbednosti učenika - objašnjava on.

Govoreći o privođenjima nakon nesreća u Beogradu i Mladenovcu, Brkić podvlači da neodgovorno ponašanje pojedinaca na društvenim mrežama u ovim traumatičnim okolnostima za naše društvo samo otežava sveukupan kontekst u kojem se nalazimo.

- Apelujem na roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom, da im ukažu na negativne posledice svih štetnih sadržaja koje mogu da nađu na društvenim mrežama - kaže on.

Brkić objašnjava da deca od 10, 11 ili 12 godina nisu sposobna da shvate značaj svoga negativnog dela.

- Sve to im u trenutku izgleda kao bezazlena šala ili način da se promovišu i budu drugačiji u društvu. U stvari, na taj način samo otežavaju situaciju i stavljaju sebe i svoje roditelje u zonu kada država nad njima treba da primenjuje represivne mehanizme - kaže on.

Brkić dodaje se deca, kada budu uhvaćena, ponašaju kao da su ih uhvatili u krađi u prodavnici.

- Prvo misle da ih niko neće videti, onda kada ih otkrijete shvate šta su uradili i kaju se. Roditelju pokušavaju da opravdaju i objasne postupak svoje dece. Kada uđete u zonu odgovornosti koja predviđena pravom, već ste onda prešli granicu. Molim roditelje da ulože dodatni napor i ukažu deci koliko štetnih posledica mogu da načine sebi i društvu - ističe on.

Govoreći o predstojećem razoružavanju građana Srbije, Brkić kaže da je ukupan broj registrovanog oružja u Srbiji je 766.665 komada.

- Od tog broja, lovačkog oružja ima 361.716 komada, sportskog oružja 64.658, a revolvera i oružja za ličnu bezbednost 232.310 komada. Ukupan broj fizičkih lica koja imaju registrovano oružje je 473.696 - navodi on.

Brkić dodaje da MUP ne može da daje procenu broja nelegalnog oružja, ali je činjenica da ga ima.

- Ova mera države je usmerena na to da za ovih mesec dana svi građani predaju oružje koje imaju u nelegalnom posedu - zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA