Vreme čitanja: oko 2 min.

Pašić: 70 odsto dece iz "Ribnikara" želi da se vrati u školu, razlog je bolan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pašić dodaje da se deca ne vraćaju nastavi, već u školu, svoju sredinu, gde će se sa njima raditi radionice, razgovarati.

  • 0
Pucnjava u školi, Jutro posle masakra Foto: Nikola Tomić

Pomoćnik ministra prosvete, Milan Pašić rekao je sinoć  da su, kada se dogodilo masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar“ odmah razgovarali sa Ministarstvom zdravlja i formirali tim za krizne intervencije. Kaže i da su odmah u petak videli da je učenicima, zaposlenima i roditeljima potrebna podrška ali i da se skoro 70 dosto dece izjasnilo da žele da se vrate u školu da zajedno tuguju.

“Taj tim je zasedao i formiran je tim za krizne situacije u samoj školi. Otišli smo na nastavničko veće koje je trajalo skoro dva sata i dostavili su dosta pitanja na temu šta je moglo da se preduzme da do toga ne dođe i o čemu će razgovarati sa decom kada dođu na prvi susret. Zamolili su odmah da se organizuje podrška za njih i odmah je organizovana. Rađena je individualna i grupna terapija tog dana. U petak je veliki broj dece i roditelja došao da razgovara. Videli smo da je neophodna podrška, učenicima, zaposlenima i roditeljima“, naglasio je Pašić u Specijalnoj emisiji na RTS.

Navodi kako je struka smatrala da je bitno da se što pre učenici vrate u rutinu i u svoj objekat.

“Oni su rekli da se deca vrate u svoje sredine, da deca budu zajedno i zajedno tuguju. Imali smo i savet roditelja koji su dali izuzetno konstruktivne predloge. Naravno da će biti zatvorena učionica, biće organizovana podrška, naravno. Roditelji su rekli da su u ovom slučaju podeljeni. Kada su pitali decu, skoro 70 odsto je želelo da se vrati u svoju sredinu, da zajedno tuguju“, naveo je Pašić.

Pašić dodaje da se deca ne vraćaju nastavi, već u školu, svoju sredinu, gde će se sa njima raditi radionice, razgovarati.

“Ovde je najvažnije mišljenje struke. Kada deca kažu da je to momenat da se krene na nastavu, onda će se krenuti. Nema potrebe za dodatnim stresom. Dve muzičke škole u Beogradu, jedna baletska, gimnazija u Mladenovcu, i u Smederevu, svima je pružena podrška. Videli smo da je ta neka podrška koja dolazi sa strane neophodna svima“, kaže Pašić.

Pašić ukazuje da je od 2018. u školama povećan broj za oko 200 stručnih saradnika.

“Mi imamo 2.605 stručnih saradnika, od toga je 1.100 psihologa u sistemu. To je otprilike 1,5 stručni saradnik po školi. Prošle godine nam se obratilo 100 škola i tražilo stručne saradnike. Nije poenta u kvantitetu stručnih saradnika, nego u kvalitetu rada“, ističe Pašić.

Pašić dodaje da su negde stručni saradnici odeljenjske starešine.

“Najvažnije je da u školi imamo ljude od poverenja, da dete može da mu se obrati ako ima neki problem, to ne mora da bude nastavnik, može da bude i direktor, stručni saradnik“, ističe Pašić.

(Telegraf.rs)

Video: Zahtevi roditelja uglavnom su se odnosili na izmeštanje učenika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA