Vreme čitanja: oko 5 min.

Čekajući leto: Na "more" može i u Sremsku Mitrovicu, nije slano ali leto na plaži traje tri meseca

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nakon nekoliko dana provedena na savskoj plaži mnogi, koji ovde samo svrate, kažu da je Sremska Mitrovica idealna za produženi vikend

  • 0
Novi Sad Dunav vodostaj plaža sprudovi leto Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Neki kažu da je doživljaj leti na savskoj plaži i bolji od mora, jedino je voda neslana, drugi su fascinirani i lepotom prirode koja okružuje Sremsku Mitrovicu i Srem, blizini Fruške gore ali i zabavom i ljudima u Sremskoj Mitrovici, prenosi Ozon.rs.

Nakon nekoliko dana provedenih na savskoj plaži mnogi, koji ovde samo svrate, kažu da je Sremska Mitrovica idealna za produženi vikend ili, čak, kompletno letovanje, kada ste u nemogućnosti da posetite dalje destinacije ili, jednostavno, ne želite da putujete daleko.

Većina gradova na rekama pomalo liče jedan na drugi. Ono što Sremsku Mitrovicu nekako izdvaja od te „monotonije“ upravo je savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena one stare velike države.

Neko će reći, more je ipak more… jeste, ali ovde u Sremskoj Mitrovici leto na plaži traje tri meseca. Kada se Mitrovčani vrate sa morskih destinacija, nastavljaju da uživaju na savskom moru.

Većina gradova na rekama pomalo liče jedan na drugi. Ono što Sremsku Mitrovicu nekako izdvaja od te „monotonije“ upravo je savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena one stare velike države.

Jedan od pravaca za plažu je kroz sam centar grada. Prolaskom kroz pijacu doći ćete pravo na prelepo šetalište uz Savu. Videćete drugi po dužini viseći pešački most na Balkanu, most Sv. Irineja, koji Sremsku Mitrovicu povezuje sa Mačvanskom Mitrovicom.

Most se nalazi na mestu nekadašnjeg starorimskog Artemidinog mosta, tada jedne od najvećih građevina antičkog Sirmijuma.

Na šetalištu se nalaze brojna uređena mesta za odmor, ali i interesantno oslikane kuće. Ako krenete šetalištem nizvodno, dolazite do prelepo uređene mitrovačke gradske plaže Brioni. Prava oaza u samom centru grada.

Mitrovica svoju plažu uređuje godinama i dodaje joj uvek ponešto što naš grad pretvara u grad sa šarmom, u mesto koje ima šta da pokaže.

Svi oni koji će ovo leto ipak provesti u Srbiji ne moraju da se odreknu sunca, vode i peska. Tu su najlepše plaže naše zemlje.

U letnjim danima u Sremskoj Mitrovici svi su na gradskoj plaži, popularno nazvanoj „Brioni“ .

Ova plaža se nalazi na levoj obali reke, u južnom delu grada. To još jedno od onih mesta na koje je lokalno stanovništvo ponosno i koje će vam rado preporučiti.

Plaža je lako pristupačna i dostupna kroz nekoliko gradskih ulica koje izlaze na obalu reke.

Obala je od peska, ali i sa travnatim površinama. Inače, po uređenosti Gradska plaža spada u red boljih i opremljenijih plaža Srbije.

Kupačima su na usluzi parking mesta, i to za bicikle, motore i automobile; kabine; spasilačka služba i lekarski nadzor. Kada vrelina sunca dosadi, na raspolaganju je prirodni hlad.

Na Brionima je aktuelna ugostiteljska ponuda nekoliko restorana, kafea i barova. Tu su i sportski sadržaji – tereni za odbojku na pesku, fudbal na pesku, košarku, mini teretana… Za najmlađe je rezervisano dečije igralište sa ljuljaškama, toboganima, klackalicama, ali i jedan veliki gusarski brod, a za starije tu je šetnja, druženje, kupanje, debela hladovona, sunčanje…. Sve u svemu, Brioni na Savi su pravi i ozbiljan lokalitet kupališnog turizma.

Topografija Sirmijuma umnogome se razlikovala u odnosu na današnju Sremske Mitrovice. Današnji grad ima više uzvišenja nego rimski (kao posledica naslaga zemlje tokom vekova) i drugačije vodotokove fruškogorskih potoka koji se ulivaju u Savu. Sirmijum je bio grad malih bara i jezera, vremenom isušenih. Jedna od najizraženijih promena je, po ovdašnjim arheolozima, promena toka Save, koja je u rimsko doba u toku kod Sirmijuma stvarala dve rečne ade danas delove sremskog, odnosno mačvanskog kopna.

Čuvena plaža „Brioni“ datira još iz perioda Kraljevine Jugoslavije, po pričama, kada je jedan bogati Mitrovčanin „na polzu narodu“, ogradio zemljište za plažu i nasuo ga peskom.

Mitrovački grad ima korene koji sežu daleko u istoriju sve do Rimljana. Upravo na toj plaži, još u vreme kada je ona imala samo koju stotinu metara, šezdesetih godina prošlog veka podignut je restoran koji je nazvan baš po lokaciji na kojoj se nalazi – Plaža. Mitrovčani nikada ovaj naziv nisu usvojili, jer kako je za to vreme ovo bio luksuzan objekat odmah su mu nadenuli ime – Brioni. Valjda im je enterijer ovog tada jedinog elitnijeg restorana u gradu ličio, ko zna iz kojeg razloga, na Titove Brione, mada postoji i priča, možda i nije prava, da je baš Tito u obilasku Sremske Mitrovice rekao da plaža liči na “Briune”. Tako je ovaj naziv koji nikada nije bio zvaničan ostao do dan-danas, iako je restoran na Savi menjao vlasnike.

Napravljen tih godina na stubovima sa dve sale i dve terase.

U ovom lokalu, tokom sedamdesetih, su održavane igranke, kažu za one sa dubljim džepom, a kasnije – kada su ovaj restoran je služio i za dolazak na ručak sa poslovnim partnerima.

Kasnije generacije osamdestih i devedesetih godina su ovde slavile rođendane, pravili žurke, svatove, mature… Brioni su sedamdesetih godina ugostili i Tita. Oni koji pamte to vreme, kažu da je obezbeđenje bilo takvo da je na plaži bilo više policajaca nego građana.

Brioni su prodati u paketu s ostalim ugostiteljskim objektima ondašnjeg hotelsko-ugostiteljskog preduzeća. Novi vlasnici su renovirali obe sale, zastaklili terase, a od starog sjaja Briona zadržali samo delimično kamene mozaike po zidovima. Jedino što su novi vlasnici promenili i ime.

Na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici, se ne naplaćuje ulaz i mogu da je koriste svi stanovnici grada i okolnih naselja. Pored plaže koja može da primi i do 5000 ljudi, ovde su izgrađeni i tereni za fudbal, odbojku i košarku, kao i nekoliko restorana i kafića. Tokom dana postoji spasilačka ekipa koja brine o kupačima kao i dežurna lekarska služba.

Ako prošetate dalje po pešačkoj zoni plaže, tokom letnjih meseci, tu su mnogi lokali koji se nalaze na samoj plaži. Imaju kako ležaljke na samoj plaži, tako i natkriveni barove pored staze. Za uživanje u piću za dvoje izdvojićete mnogo manje novca, nego na bilo kojoj primorskoj plaži, ali i u većim Gradovima Srbije. Osoblje je izuzetno ljubazno, tako da ćete moći uz kupljeno piće da neograničeno uživate u hladu i čistom vazduhu, uz reku.

Inače, ovo je mesto na kome Mitrovčani provode gotovo skavi slobodan trenutak. To je njihova oaza mira i opuštanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA