Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikola je mali genije iz Gornje Trepče: Svakog vikenda dolazi u selo, sa dedom pravi neverovatne makete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovde je dečak glavni majstor, a deka njegov pomoćnik

  • 2
Nikola Lazović Foto: RINA

Dok većina njegovih vršnjaka slobodno vreme provodi na drušvenim mrežama ili igrajući video igrice, jedanaestogodišnji Nikola Lazović pokazuje da ipak može i drugačije, piše RINA.

Iako odrasta u Kragujevcu, svaki vikend korsiti da dođe kod dede u selo Gornja Trepča i njih dvojica zajedno stvaraju magiju. Doduše, ovde je dečak glavni majstor, a deka njegov pomoćnik. Inspirisan poljoprivredom, svojim znanjem uspeo je da od lepka, plastičnih elementa i lima napravi mnoge funkcionalne makete poljoprivrednih mašina i vozova.

- Prvi traktor od koga sam počeo je IMT 542, izgledao je kao kutija na kojoj su stavljeni točkovi. Sada kada sam se izveštio to izgleda dosta bolje i modernije. Pravim traktore koji izgledaju kao pravi i koji na sebi imaju funkcionalna kvačila, mogu pomoću menjača da se menjuju brzine, okreće volan i poluga za poljoprivredne mašine se podiže. To nije sve, na svakoj mašini postoji i reduktor koji ako se zaglavi u nekom mestu, pale se sve četiri vuče, kao i kočnice - kazao je Nikola za ageniju RINA.

Međutim, njegovoj radoznalosti tu nije bilo kraja, maketu starog voza koji je krstario bivšom SFRJ napravio je za nekoliko dana.

- Morao sam osam puta da idem da se vozim u toj lokomotivi, kako bi snimio svaki detalj na njoj, a zatom sam ja u svojoj maloj radionici je napravio. Napravio sam i jedan voz iz Drugog svetskog rata, nakon što sam odgledao film "Dara iz Jasenovca". U svemu mi pomaže i deda koji je u ovom slučaju šegrt bez koga ne mogu sve to tako brzo odraditi - dodao je ovaj maštoviti dečak.

Dodaje da još ima mnogo ideja, koja zajedno sa svojim dedom želi da realizuje i poručuje svim vršnjacima da je mnogo pametnije vreme provesti u prirodi i u igri, nego za računarom u igranju igrica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GAGA

    10. maj 2023 | 05:23

    Bravo dete, svaka cast i samo tako nastavi.Deda takodje sve najbolje.,bas ste srecan covek sto imate takvog unuka.

  • Nesto lepo

    10. maj 2023 | 02:06

    Bravo mali! Lepa prica, dobro dete, normalno dete. 🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA