≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi ekspertski sastanak digestivne onkologije u Beogradu: Kako smanjiti mortalitet od raka na Balkanu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada bi se donela odluka da je smanjenje smrtnosti od karcinoma jedan od glavnih prioriteta države, prvi rezultati bi se mogli očekivati za 3 do 5 godina

  • 0
stomak, bolovi, doktor, pregled, boli stomak, rak debelog creva Foto: Shutterstock

Predstojećeg vikenda, 12. i 13. maja, u Beogradu će se održati Prvi ekspertski sastanak posvećen digestivnoj onkologiji. Tema sastanka, koji će se održati u u hotelu Kraun plaza, a na kojem će uestvovati brojni renomirani stručnjaci iz Srbije i regiona je: Kako smanjiti mortalitet od karcinoma na Balkanu.

Na prvom ekspertskom sastanku Asocojacije digestivne onkologije Srbije – ADOS, razgovaraće se i zašto je mortalitet od raka najveći na Balkanu, šta moramo da unapredimo u prevenciji, skriningu, edukaciji, koje su nove terapijske platforme...

"U Srbiji možemo očekivati napredak ako budemo doneli političku odluku da je smanjenje smrtnosti od karcinoma jedan od glavnih prioriteta države, što bi vodilo ka formiranju sveobuhvatne strategije razvoja onkološkog servisa. Prvi rezultati bi se mogli očekivati za 3 do 5 godina”, ističe dr Nenad Mijalković, šef Dnevne bolnice digestivne onkologije u UKCS i predsednik ADOS-a.

Prema njegovim rečima, na sastanku su uključene sve specijalnosti, od medikalnih onkologa, preko hirurga i radiologa, radioterapeuta, molekularnih biologa, i biće prisutni svi oni koji učestvuju u lečenju digestivnih tumora na ovom prostoru.

"Ovo je odlična prilika da iskoristimo iskustva Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske",  rekao je dr Mijalković.

Učešće na Konferenciji potvrdila je i direktorka Digestive Cancers Europe, nevladine organizacije koja obuhvata sva udruženja pacijenata iz Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA