Vreme čitanja: oko 2 min.

Oskrnavljen grob subotičkog fudbalera: Pravoslavno groblje ponovo na meti vandala i lopova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pune četiri godine Božidarka Popović svakodnevno obilazi večnu kuću svoga sina

  • 2
O[te'eni spomenici Foto: Subotica.com

Protekle sedmice, u noći između srede i četvrtka, na meti vandala ponovo su bili grobovi na Pravoslavnom groblju "Dudova šuma", prenosi Subotica.com.

Pune četiri godine Božidarka Popović svakodnevno obilazi večnu kuću svoga sina.

Figure u obliku kopačke, lopte, srca, anđela nalazile su se na grobu prerano preminulog subotičkog fudbalera sve dok neko nije odlučio da te simbole i uspomene oskrnavi.

- Sin je u četvrtak ujutru otišao na groblje i zatekao stravičan prizor. Skinute su kopačka i lopta, kao i srce od porcelana na kom je pisalo "najboljem bratu". Srce smo nedavno zalepili za grobnicu, jer je već jednom odneto pa smo mislili da kada zalepimo više neće krasti. Na grobu je bilo devet anđelčića i jedna figurica kučeta, ma i to su odneli - počinje priču Božidarka - Nestala su i dva krsta. Na grobnici moga sina nema ništa što ima neku materijalnu vrednost. Nema mesinganih slova, samo dve karike na ploči koje su pokušali da iščupaju, ali nisu uspeli.

Naša sagovornica objašnjava da ovo nije prvi put da se kradu uspomene sa groba njenog sina.

- Pre nekoliko meseci su ukrali medalje. Moj sin je bio fudbaler i svake godine na sportskim terenima u Prvomajskoj organizujemo humanitarno-memorijalni turnir, a prikupljeni novac prosleđujemo za lečenje dece obolele od karcinoma. Nedavno su nestale i medalje sa tog turnira koje smo mu odneli na grob, ali ih je policija pronašla i to nam je vraćeno. Odnela sam mu i autić koji je takođe ukraden. Šta god da mu odnesem - nestane. To je strašno - objašnjava vidno potresena Božidarka - Svake noći kada idem na spavanje pomislim: " Bože, šta mu večeras rade". Nije mi jasno kako mogu da skrnave nečiju večnu kuću?

Da ovo nije jedini slučaj koji se nedavno desio potvrđuju i žalbe drugih posetilaca ovog memorijalnog mesta na kojima se nalaze večne kuće njihovih najbližih. Kako vandalizam tako i koristoljublje, nema pravila šta je izraženije, ali u svakom slučaju zahteva pažnju nadležnih.

Podsećamo, vandali su i letos na Pravoslavnom groblju "Dudova šuma" oskrnavili brojne grobove i tom prilikom su sa spomenika poskidana mesingana slova, a krstovi, slike i ramovi su polomljeni. Subotička policija je tada pronašla i identifikovala dvojicu Subotičana koji su osumnjičeni da su počinili krivično delo povreda groba.

Kako je tada saopšteno iz Policijske uprave Subotica njih dvojica su tokom avgusta oštetili ukupno 27 nadgrobnih spomenika.

Tih dana je održana vanredna sednica Odbora Srpske pravoslavne Crkvene opštine subotičke na kojoj je doneta odluka da se po hitnom postupu angažuje obezbeđenje koje će brinuti o bezbednosti imovine i svetih mesta unutar groblja u Dudovoj šumi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    10. maj 2023 | 18:56

    Trebalo bi madjarima malo pokazati put. Previše su se osilili.

  • Mrki

    10. maj 2023 | 16:23

    A dvojica Subotičana su starosti i nacionalnosti ...? Imamo pravo da znamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA