Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet žena od početka godine ubijeno vatrenim oružjem: Autonomni ženski centar traži da se Srbija razoruža

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!"

  • 4
Mrtva devojcica, mrtvo dete, devojka, žena, mrtvo telo, mesto zločina, ubistvo Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

I. R. (26) ubio je danas u Novom Sadu bivši partner V. R. (34). On je ispalio nekoliko hitaca u izlog salona koji je u vlasništvu njegove bivše devojke. Zatim je ušao u salon i pucao u devojku, a radnica koja se tu zatekla je uspela da istrči iz lokala i pobegne. Nakon što je ubio devojku izvršio je samoubistvo pucajući sebi u glavu.

Tim povodom oglasio se i Autonomni ženski centar zahtevajući da se Srbiaj razoruža.

"Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!". "Danas je u Novom Sadu, na svom radnom mestu, iz pištolja, ubijena još jedna žena koja je prethodno prijavila svog partnera za nasilje. Verovala je državi i predstavnicima institucija, koji iznova i iznova pozivaju žrtve da prijave nasilje, da će je zaštititi. Njenom ubici je bila izrečena samo mera zabrane prilaska i kontaktiranja, iako su predstavnici institucija znali da on radi u prodavnici oružja, da je lovac i da će mu oružje, i nakon oduzimanja onog koje je bilo u njegovom legalnom posedu, biti dostupno", navodi u svom saopštenju Autonomni ženski centar.

Autonomni ženski centar podsetio je na slično ubistvo u Pirotu.

"Ponovo, kao i slučaju ubistva Sanje M. u Pirotu, mere koje su bile preduzete od strane Osnovnog javnog tužilaštva i/ili Osnovnog suda u Novom Sadu su bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila I.R", navodi se.

Podseća se da je ovo peti femicid u ovoj godini koji je učinjen vatrenim oružjem. Podsećamo da je u Srbiji od početka godine ubijeno 15 žena i dve maloletne devojčice (od 16 i od 2 godine) u porodično-partnerskom odnosu.

"Kako je moguće da je svakoj građanki i građaninu naše države jasno da će neko ko je prijavljen za nasilje i ko ima pristup oružju, to oružje i iskoristiti, a samo tužioci i sudije to ne vide ili možda ne žele da vide. Mi verujemo da je to zbog toga što nikada ni jedan tužilac ni sudija u Srbiji nisu snosili individualnu odgovornost za nepostupanje odnosno pogrešno postupanje koje je dovelo do femicida.

Stoga iz Autonomnog ženskog centra traže odgovore:

- da li je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu bilo odredilo zadržavanje učinioca do 48h


- da li je od Osnovnog suda u Novom Sadu traženo da se odredi mera pritvora

- ako jeste, zbog čega je Osnovni sud u Novom Sadu odbio predlog za određivanje pritvora

Kako navode, očekuju da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenu disciplinske postupke protiv svih sudija i tužilaca koji su svojim nepostupanjem i pogrešnim postupanjem omogućili da žene u Srbiji budu ubijene.

"Tražimo od Narodne skupštine da organizuje javno slušanje na kome će od nadležnih ministarstava i institucija zatražiti Izveštaje o postupanju i postupcima kontrole u slučajevima femicida u kojima je bilo ranije prijavljivano nasilje, kako bi se utvrdilo da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i pokrenu postupci da se sankcionišu odgovorni. Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

(Telegraf.rs)

Video: Vesna Stanojević o zabrinjavajućem porastu nasilja: Da li mi mislimo da je žena naše vlasništvo?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fare

    10. maj 2023 | 22:44

    Kako ne shvatate da to nema nikakve veze sa oružijem, pa neko ko je ubica ne treba mu oružije da bi ubio nekoga, ubiće ga sekirom, lopatom, čekićem! Ubica ne bira oružije!!!

  • Really

    10. maj 2023 | 23:05

    A kako će razoružati vlasnike oružja nabavljenog na crno?

  • Laza

    11. maj 2023 | 11:16

    Šta to ima veze sa oružjem, mogao ju je udariti autom, ubiti nožem, golim rukama itd... Jednostavno ludake treba skloniti sa ulice, ali ni to nije garancija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA