Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog maloletničkih pretnji Tužilaštvu stiže na obradu veliki broj prijava: Ovo nije vreme za šalu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apel iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal

  • 1
Prevara visokotehnološki kriminal pranje novca novac Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Zamenica javnog tužioca u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Mirjana Stajkovac rekla je povodom privođenja maloletnika zbog pretnji, da Tužilaštvo prima veliki broj prijava, a svaka se uzima u obradu i restriktivno se primenjuju mere, prenosi RTS.

Maloletnici nekada misle da je neka poruka samo neslana šala ili možda hoće da se osvete roditeljima jer su kažnjeni, ali ovo nije vreme za šalu, kaže zamenica Stajkovac.

- Napraviću masakar kakav svet još nije video. Ubiću sto ljudi - napisao je K. S. iz Beograda na svom Fejsbuk nalogu.

- Večeras od 17 do 22 sata biće pucnjave na ulici - napisao D. R. iz Surčina na društvenim mrežama.

Petnaestogodišnjak iz Vrnjačke Banje pretio drugovima iz odeljenja. Svi su privedeni.

Zamenica javnog tužioca u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Mirjana Stajkovac rekla je da Tužilaštvo prima veliki broj prijava građana, a svaka prijava se uzima u obradu i restriktivno se primenjuju mere.

- Elemente dela neću reći, ali svi mi znamo šta je pretnja, zavisi kome je poslato, pretnja je složen proces, ne bih ocenjivala šta je pretnja, a šta nije. Neko nešto doživljava pretnjom, a neko ne - kaže Mirjana Stajkovac gostujući u Beogradskoj hronici.

Prema njenim rečima, osobe koja su stavile takav sadržaj (pretnje) pozivaju se u policiju, pozivaju se roditelju, a nije samo IP adresa jedini način da se utvrdi identitet tih lica, već postoje i drugi načini.

Napomenula je da deca sada znaju da do 14 godine neće ići u zatvor, ali roditelji mogu biti prekršajno odgovorni ili građanskopravno odgovorni.

Apelovala je na roditelje da obrate pažnju na decu, ona možda smatraju da je neka poruka samo neslana šala ili možda hoće da se osvete roditeljima jer su kažnjeni, ali ovo nije vreme za šalu.

- Postala je epidemija ružnog ponašanja koja ima elemente krivičnog dela - naglasila je zamenica Stajkovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    11. maj 2023 | 11:35

    Nikako da shvatite......glupost od dečijih prava je propisana,a deca uopšte nemaju propisane obaveze. .....da se zna ,do ovih "proevropskih" vlasti toga u toj meri nije bilo,potpuna je greška zdravom narodu određivati bolesne zakone. Ovi kao da namerno žele da iskorene stare i dobre vrednosti našeg čoveka. Za to sam da se odupremo i ne damo. Ipak je to oblik ili delić tiranije,ili silom nametnutih (bezvrednosti)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA