Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostali su nam samo tuga i jad: Kako se meštani mladenovačkih i smederevskih sela bore posle masovnih ubistava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštanka Dubone kaže da te dece više nema

  • 0
Dubona, crkva, groblje, policija Foto: Nikola Anđić

Meštani, porodice i prijatelji poginulih žele psihološku pomoć, razgovor. Pozivaju lekare da ih posete u kućama, svesni da razgovor u četiri oka više znači i može da pomogne. Iako dani prolaze, za njih kao da je vreme stalo. I dalje neverica u ono što se desilo zbog smrti osam i ranjavanja 14 žitelja njihovih sela.

U selu, kao da je kuga zavladala, svedoče meštani Malog Orašja i Dubone, gde je pre samo sedam dana ugašeno osam mladih života, piše RTS.

Snežana Stoilković, direktorka OŠ "Vožd Karađorđe u Malom Orašju kaže da je situacija vrlo teška.

Meštani Malog Orašja osećaju tugu i jad. Slika ispred Mesne zajednice, škole, lokalne prodavnice, čini se, kao da život u ovom mestu želi da se vrati u normalu.

Meštanka Dubone kaže da te dece više nema.

"Samo da se stavimo na mesto tih roditelja i sve ostalo je jasno, nema šta više da se kaže. Koliko će vremena proći da se sve zaboravi da bude kao što je nekada bilo, nikada više", kaže meštanka Malog Orašja.

Neutešni, besni meštani ukazuju da su i pre imali problema sa porodicom ubice. Njegov otac, koji je uhapšen i pre je pravio scene i znalo se da ima arsenal oružja.

Ubicu opisuju kao bahatog momka koji je motorom jurio kroz sela. Lipu ispred škole u Duboni gde je ubijeno troje, žele da sruše, a mesto u Malom Orašju gde je ubijeno pet momaka planiraju da preurede i da podignu spomen obeležje.

Roditelji ubijenih nisu spremni za priču pred kamerama, a bol i tugu ne kriju. Traže razumevanje.

"Sad se nalazimo u školi u Malom Orašju gde je situacija malo teža, deca su direktno pogođena s obzirom da su u pitanju njihovi rođaci, braća, sestre. Trudimo se nekako svi zajedno da to prevaziđemo, uz pomoć psihologa, psihijatara", istakla je Snežana Stoilković.

Jasna Nedeljković Mitreski, načelnik službe psihijatrije u Smederevu kaže da tuga ne može da se spreči, rad tuge je neizbežan i on traje najmanje šest meseci do godinu dana.

"Naša prva pomoć se sastoji u nekom psihološkom savetovanju, emocionalnoj podršci, i savetovanju da ljudi idu normalno na svoje rituale, da deca idu normalno u školu da se vrate u neko svoje strukturisano vreme", rekla je ona.

Pomoć da se prevaziđe osećaj tuge traže i roditelji i meštani. Od psihološke pomoći ne beže, ali smatraju da je potrebno da im se pomoć pruži u kući, tamo gde je tuga najveća. Ne veruju u telefonske razgovore.

"Naša vrata su otvorena za njih u svakom momentu, a na kućne adrese ne možemo da idemo", kaže Jasna Nedeljković Mitreski.

Osumnjičeni je priznao i detaljno opisao veče kada je ubio osam i ranio 14 mladih ljudi. Određen mu je pritvor do 30 dana. Više tužilaštvo u Smederevu sprovešće ispitivanja oštećenih i svedoka kao i veštačenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA