Vreme čitanja: oko 1 min.

Posao koji se ne ostavlja iza vrata, a sudbine se pamte zauvek: Obeležen Međunarodi dan medicinskih sestara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj posao možda više nego drugi, ne može da se radi ako se ne voli, poručuju sestre

  • 0
Doktor doktorka medicinska sestra lekar Foto: Pixabay.com/DarkoStojanovic/Ilustracija

Međunarodi dan medicinskih sestara, obeležen je juče pod sloganom "Naše medicinske sestre – naša budućost" i u našoj zemlji. To je bila prilika da se podsetimo na lepotu i teškoće jedne od najhumanijih profesija.

Svakog dana su ekipe Službe kućne nege niškog Doma zdravlja na terenu. U samom gradu i više od šezdeset okolnih sela, medicinske sestre i tehničari, njih pedesetak, mesečno obiđu i do četiri hiljade pacijenata. Za svakog od njih mora da se nađe topla reč, kaše sestra Živosava koja ovaj posao radi 32 godine, prenosi RTS.

"Ovaj posao, dodaje, ne može na kraju radnog dana da se ostavi iza kancelarijskih vrata, a tuge i radosti ljudskih sudbina pamte se zauvek", kaže Živosava Tasić iz Službe kućnog lečenja niškog Doma zdravlja.

"Bilo da je na terenu, u ambulanti ili u bolničkoj sobi, ovaj posao možda više nego drugi ne može da se radi ako se ne voli, ali da ih je više bilo bi bolje", objašnjava Olivera Biberović, medicinska sestra u penziji.

U Kliničkom centru radi više od dve hiljade sestara i tehničara, a stotinak novih kolega biće podrška za kolektiv koji pokriva područje sa skoro tri miliona ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA