Vreme čitanja: oko 2 min.

Tomović: Zdravlje nacije poprilično poljuljano, deca uvek najugroženija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Govoreći o tragediji koja je zadesila Srbiju - ubistava u školi "Vladislav Ribnikar" ali i u dva sela kod Mladenovca i Smedereva, navela je da nakon šoka sledi strah zbog nedostatka iskustva sa takvim dešavanjima

  • 0
Fizičko čas fizičkog deca vežbe vežbanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Neuropsihijatar Mirjana Tomović ocenila je danas da su deca uvek najugroženija jer su najosetljivije strukture još nedovoljno formirane za probleme u životu, ali i upozorila da je psihičko zdravlje cele nacije prilično poljuljano ne samo poslednjim događajima u školi "Vladislav Ribnikar" i selima kod Mladenovca i Smedereva, već i zbog sankcija, nestašica, razaranja porodica.

"Psihičko zdravlje cele nacije poprilično je poljuljano ne samo zbog poslednjih događaja već poslednjih decenija - zbog sankcija, nestašica, problema razaranja porodica", rekla je Tomović za Tanjug.

Govoreći o tragediji koja je zadesila Srbiju - ubistava u školi "Vladislav Ribnikar" ali i u dva sela kod Mladenovca i Smedereva, navela je da nakon šoka sledi strah zbog nedostatka iskustva sa takvim dešavanjima.

Nemaju ga ne samo roditelji i porodice već ni medicinski kadar, rekla je ona. Neuropsihijatar kaže da ne ume da razume zahtev majke K.K. koja traži da se dete vrati kući. Zahtev mogu da opravdam majčinskim instinktom, rekla je Tomović i upozorila na tendenciju rasturanja moralnih, duhovnih vrednosti, zajedništva, humanosti.

"Činjenica je da je navedeno lice - maloletno dete ispod granice odgovornosti počinilo zločin, koji se ne očekuje i od mnogo mentalno sigurnijih ljudi. Interesantno je da je ta njegova akcija bila planirana, što je isto tako teško da se razume za osobu tih godine, ali može da se podvede da se desio "ekting aut" (acting out), planiranje dešavanja kao njegovo osvetoljubivo ponašanje, jer su neke njegove vrednosti bile zanemarivane i potcenjivanje. Nije bio prihvaćen u društvu, pokušao je da zadovolji narcisoidnu strukturu ličnost da kazni sve koji ga nisu vrednovali", rekla je ona.

Dodala je da je dečko bio vaspitavan da bude najbolji a da nije dobio gratifikaciju od vršnjaka i svojim induktivnim zaključivanjem je rešio da budu kažnjeni.

Prema njenim rečima, poenta je da psiholozi i učitelji, nastavnici signaiziraju probleme da bi se oni sanirali na vreme. Upozorila je da se u današnje vreme ne vrednuju deca i kontinuitet porodice što bi trebalo da bude primarno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA