Vreme čitanja: oko 3 min.

Narednih dana bez stabilizacije vremena: Očekuju se obilniji pljuskovi, grmljavina, grad i olujna košava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog nešto viših temperatura, biće i dovoljno energije za nastanak grmljavinskih oluja, a koje bi mogle biti praćene gradom i vrlo obilnim pljuskovima

  • 1
Vremenska prognoza, grmljavina, kiša Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

Nastavlja se i dalje veoma promenljivo vreme, a prema trenutnim prognozama ono će se i nastaviti i u narednom periodu.

Srbija je od ove večeri pod uticajem novog ciklona sa srednjeg Jadrana i on će Srbiji doneti novi talas padavina.

Ove večeri oblačni sistem sa kišom i pljuskovima zahvatio je jugozapadne i centralne predele Srbije i ovaj sistem u nastavku večeri i noći pod uticajem jugozapadne visinske struje premeštaće se ka severoistoku.

Pod uticajem ciklona i jugoistočni vetar biće ponovo u pojačanju i u košavskom području već od druge polovine noći imaće olujne udare.

Dakle, u Srbiji će tokom noći biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a takvo vreme nastaviće se i u nedelju. Ponegde se očekuju i obilnije padavine, naročito u nedelju ujutro.

Jugoistočni vetar biće veoma jak. U Pomoravlju, Podunavlju, u Vojvodini, u Braničevskom okrugu i u Beogradu očekuju se olujni udari košave preko 70 km/h, a na jugu Banata i preko 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće od 15°C u Bačkoj i na istoku Srbije do 21°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 19°C. Najtoplije biće na zapadu Srbije, u Kolubarskom okjrugu i u Podrinju biće do 24°C.

Početkom i sredinom sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem novih ciklona, a jedan od njih premeštaće se svojim centrom sa juga Italije preko Jadrana, pa će u Srbiji i dalje biti promenljivo oblačno, ali i veoma nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Zbog nešto viših temperatura, biće i dovoljno energije za nastanak grmljavinskih oluja, a koje bi mogle biti praćene gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće u većem delu Srbije oko 20°C, a u utorak i u sredu i do 25°C, u Beogradu do 24°C.

Zbog nešto više temperature i povećane vlažnosti, biće i vrlo sparno.

Veoma jaka košava duvaće i tokom ponedeljka i utorka, povremeno sa olujnim udarima, na jugu Banata i do 100 km/h.

Slabljenje vetra očekuje se tokom srede, od četvrtka vetar će biti i slab.

U četvrtak se očekuje i manji pad temperature vazduha.

Zbog čestih padavina u narednom periodu, ponegde i obilnijih padavina, očekuje se rast nivoa reka u većem delu Srbije, ali za sada nema opasnosti od dostizanja kritičnih vrednosti. Ipak, opreznost će biti neophodna kd manjih tokova, koji vrlo brzo, nekada i za nekoliko sati nabujaju i za nekoliko metara pri vrlo obilnim padavinama u kratkom vremenskom intervalu. Na većim rekama poput Save i Dunava narednih dana vodostaj će biti u porastu za pola metra do metar, ali i pored toga nema opasnosti u tom periodu od dostizanja kritičnih vrednosti. S obzirom na to da veće reke poput Save i Dunava imaju normalan vodostaj, ovi tokovi biće spremi u narednom periodu da prihvate veću kolčinu vode.

Kako se na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske očekuju vrlo obilne padavine, očekuje se viemetarski porast Drine, Bosne i Save, tako da će najveća količina vode narednih pet dana dospeti u reku Savu i Drinu.

Narednih dana opreznost će biti neophodna i u saobraćaju, jer će putevi zbog padavina biti veoma mokri i klizavi, ponegde i uz veće zadržavanje vode. Dodatni oprez biće neophodan i zbog olujnih udara košave, naročito na mostovima i nadvožnjacima.

Prema trenutnom prognozama, stabilizacija vremena očekuje se od narednog petka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • geoizenjering

    14. maj 2023 | 02:46

    Ciklon - anticiklon, standarno promenljivo vreme za ovo doba godine sa temperaturama malo ispod proseka. Grejanje radi jos uvek doduse, a sredina je maja. Ako budemo imali srece uhvaticemo malo toplote u junu i julu a onda ce nam opet trebati zimske cipele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA