Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas slavimo Svetog Atanasija Velikog: Srbijom kruži legendarno verovanje, ovaj običaj treba ispoštovati

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nekim krajevima Srbije, Svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da tog dana đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice tada ne rade

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Atanasija Velikog, najprogonjenijeg sveca u istoriji hrišćanstva.

Sveti Atanasije Veliki od ranog detinjstva bio je posvećen veri. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji Na ovom skupu svetac se proslavi svojom učenošću, blagočešćem, i revnošću za Pravoslavlje.

Na jugu Srbije do danas je živi legenda a o tome kako je đavo iskušavao Svetog Atanasija prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i pridruži joj se u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Ona je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more.

Legenda kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili.

Stari kažu da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je važno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni.

U nekim krajevima Srbije, Svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da tog dana đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice tada ne rade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. maj 2023 | 06:54

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG ATANASIJA VELIKOG. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA