≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj grad u Srbiji je nemoćan protiv divljih deponija: Prete da ugroze reku Palić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Divlja deponija, koja se nalazi na stotinjak metara od Gradskog prečistača, a na samo nekoliko metara od jezera Palić, na parceli čiji je vlasnik Grad Subotica, počela je da se stvara, kako trvde u Udruženju, u avgustu prošle godine

  • 1
Divlja deponija Foto: Nikola Tomić

Grad Subotica ulaže velika sredstva za uklanjanje divljih deponija, ali se one, i pored pooštrene kontrole, i dalje stvaraju. Na jednu novu deponiju, u neposrednoj blizini, jezera Palić, ukazuje još od kraja prošle godine Udruženje građana Subotice "Solidarnost".

Divlja deponija, koja se nalazi na stotinjak metara od Gradskog prečistača, a na samo nekoliko metara od jezera Palić, na parceli čiji je vlasnik Grad Subotica, počela je da se stvara, kako trvde u Udruženju, u avgustu prošle godine. U novembru se Udruženje obratilo nadležnim službama, sa zahtevom da se deponija ukloni, to se međutim nije desilo, a količina smeća se čak i povećala, prenosi RTV. 

- Kada smo bili ovde, bilo je oko 30 gomila, 30 iskipovanih gomila smeća. Sada ima 20 više. Mi smatramo da u ovim slučajevima i MUP mora da se uključi. Mi nismo čuli do sada da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uključeno, a može i mora da se uključi, jer na osnovu sastava smeća može da se utvrdi, ko i odakle to donosi - kaže Mikloš Olajoš Nađ, predsednik UGS "Solidarnost".

UGS "Solidarnost" podseća da se raznih nivoa vlasti izdvajaju velika sredstva za uklanjanje divljih deponija u Srbiji, a po njihovom mišljenju uklanjanje treba da plati onaj ko je deponije stvorio. Nadležnih organima su uputili jasne zahteve.

- Zahtevamo da se za uklanjanje divljih deponija ne troše sredstva građana Subotice, Vojvodine, itd., nego onih koji truju i koji to iznose. Znači da se promeni politika prema uklanjanju i stvaranju divljih deponija. One ne smeju da se stvaraju - dodaje Olajoš Nađ.

U nadležnom gradskom sekretarijatu ističu da su upoznati sa ovim problemom, i da rade na njegovom rešavanju. Taj posao, kao i drugi poslovi na uklanjanju divljih deponija, pre svega je u funkciji od raspoloživih sredstava. U Udruženje građana "Solidarnost" kažu da bi ova divlja deponija trebala da ima prioritet, jer se nalazi u Zaštićenom području prirodnog parka, pored samog jezera Palić.

(Telegraf.rs)

Video: Ušli smo u Zoo vrt na Paliću: Otkrivamo vam istinu o svim nestalim i uginulim životinjama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA