Vreme čitanja: oko 2 min.

Vasovići imaju četvoro dece, strpljivo ih uče poslu na selu: Dečaci vole stoku, jedan je "vođa tima" u štali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više generacija u ovom kraju živi pod istim krovom

  • 0
Porodica Vasović, Mionica Printskrin: RTS

U svetu se obeležava Dan porodice. U Srbiji - više od polovine porodica ima jedno dete, a četvoro i više dece manje od dva odsto porodica. Statistika pokazuje i da je sve ređa pojava da više generacija živi zajedno. U Mionici, u kosjerićkoj opštini, živi samo jedna porodica sa četvoro dece.

U kosjerićkoj opštini ima više mnogobrojnih porodica. U njima se od malena uči vrednostima, koje treba da služe kao uzor i primer, jer tako stasavaju vredni, odgovorni i čestiti ljudi. Vasovići su, međutim, jedina porodica sa četvoro dece u Mionici. U njihovom velikom domaćinstvu koje se bavi stočarstvom posla ima za svakog člana porodice.

"Ustanemo u 6 sati, pomognemo babi i dedi oko štale", navodi Lazar Vasović iz Mionice za RTS.

"Glavni vođa tima je Dušan", kaže njihov deda Milija Vasović.

Dušan dodaje: "Pa, mene oni slušaju, a ja slušam njih".

I kroz igru mladi Vasovići se uče odgovornosti, obavezama i brizi o životinjama.

"Lepo mi što su oni ovako mali, kao ždrebaći. A onaj mali što smo ga kupili je još mali, treba da jede da bi porastao", nastavlja Dušan Vasović.

"Volim da radim i najviše volim kad se nekad ovako otac uzme konjima vučemo trupac ili upregnemo ga za gumarabu. To ti je kao prikolica za konje", ističe Ivan Vasović, iz Mionice.

"U ovo vreme tako došlo da je zdravlje i zdrava porodica najbitnije", smatra Dragana Vasović.

"Samo lepim rečima i dogovorom sve se postiže. Znači nema tu vike, nema ništa na brzinu, sve polako, pa ako treba deci i objasniti po više puta da bi oni to ukapirali", napominje Marko Vasović.

"Potrebna je malo više pomoć države. To je na prvom mestu. Da se uloži u stočarstvo, jer je naš kraj prvenstveno za to, da se uloži i u poljoprivredu. Da eto, imaju neki oslonac da bi mogli malo bolje i malo dalje", kaže Vesna Vasović.

"Porodica je najvažniji stub zbog čega se sve ovo radi, što kažem ja mukotrpno. Moraš da deca imaju normalan neki život, to je ključ svega", zaključuje Milija Vasović iz Mionice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA