≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oboleli od malignih bolesti od danas mogu o trošku RFZO da zamrznu reproduktivni materijal: Evo ko ima pravo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovim pacijentima, kao i obolelima od kancera koji su ranije o svom trošku zamrznuli reproduktivni materijal, omogućeno je pravo na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO pod uslovima koji inače važe za VTO

  • 0
Ženski reproduktivni organi Foto: Shutterstock

Oboleli od malignih bolesti od danas mogu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da zamrznu reproduktivni materijal kako bi po završetku lečenja imali priliku da se ostvare kao roditelji.

- Pravo da na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja zamrznu jajne ćelije, spermatozoide ili embrione pre početka lečenja od kancera imaju žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina koji nemaju metastaze i mogu se lečiti hemioterapijom i to, ukoliko već nemaju zamrznute reproduktivne ćelije i nemaju dete ukoliko nemaju zamrznute embrione i nemaju dete u postojećoj zajednici - navodi RFZO.

Takođe, ovim pacijentima, kao i obolelima od kancera koji su ranije o svom trošku zamrznuli reproduktivni materijal, omogućeno je pravo na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO pod uslovima koji inače važe za VTO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA