Vreme čitanja: oko 1 min.

Nebojša odlučio da se vrati u dedovinu: Malo selo kod Zaječara krije lepšu budućnost, svaki dan mu ispunjen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su neophodna velika ulaganja, nema odustajanja

  • 1

Dvadesetsedmogodišnji Nebojša Stefanović pre nekoliko meseci vratio se na svoju dedovinu. U Prliti kod Zaječara radi na tome da domaćinstvo stavi na noge jer želi da ovde odrasta njegov četrnaestomesečni sin Mihajlo, prenosi ZAmedia.

Obnovio je voćnjak, nabavio jednu kravu i uz ovce koje takođe uzgaja, planira da se posveti i razvoju svinjarstva.

Gotovo napušteno selo sa sveka 30ak meštana za njega je savršeno mesto za život. I pored loših puteva koji vode do Prlite, seoska idila nedaleko od Zaječara presudila je da ovaj mlad čovek sa suprugom i sinom najveći deo vremena provodi ovde. Potok koji protiče kroz dvorište pravo je blago za jedno domaćinstvo koje uzgaja oko 15 grla.

- Seoski resursi su dosta veliki ima dosta pašnjaka, selo je bogato vodom - priča Nebojša.

Na livadi kraj njihovog doma uživaju ovce, a društvo im prave jedna krava i magarence koje je Nebojša dobio u miraz. Kada je reč o povećanju stočnog fonda, u narednom periodu planira da razvija svinjarstvo.

- Imamo autohtonu rasu moravku, planiramo da to proširimo da bude na boljem nivou i da bacimo u tov još nekoliko tih suprasnih krmača, da bude što zdravija proizvodnja - priča on.

Iako su neophodna velika ulaganja, nema odustajanja. Ovde su oživeli i voćnjaci gde Stefanovići uzgajaju šljive i dunje za svoje potrebe, a nađe se i poneko drvo kajsije i trešnje, a pažnju obraćaju na očuvanje starih sorti.

Dok mama brine o četrnaestomesečnom Mihajlu, tata uspeva da završi sve obaveze. Za sada ne posustaje i nada se da će u komšijske kuće stizati sve više mladih koji će vratiti nadu u oporavak sela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremic Nenad

    17. maj 2023 | 09:44

    Drago mi je sto si se vratio,ali zelim ti svu srecu ovog sveta da ostvaris svoj san.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA