Vreme čitanja: oko 1 min.

Izmerene vrednosti nivoa zračenja u Evropi ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

"O svim odstupanjima vrednosti nivoa radioaktivnog zračenja koji bi mogli da imaju uticaj na stanovništvo i životnu sredinu Direktorat će blagovremeno obavestiti javnost"

  • 2
zračenje, Slađan Velinov, Foto: Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U Evropi nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko međunarodnih platformi za razmenu radioloških podataka, saopštio je ovaj direktorat.

Kako se navodi u saopštenju Slađana Velinova, direktora direktorata, ova institucija nema zvaničnu potvrdu informacija koje se šire društvenim mrežama da je prilikom uništavanja skladišta municije u Hmeljnickom u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu.

"Aktuelne izmerene vrednosti nivoa zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i Ukrajinu dostupne na evropskoj platformi za razmenu radioloških podataka EURDEP i platformi Međunarodne agencije za atomsku energiju IRMIS za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja", navodi se.

Dodaje se da se u ovom trenutku u sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju, u Beču, nalaze predstavnici direktorata, uključujući tu i Velinova, i da trenutno prisustvuju redovnom međunarodnom sastanku, pa se sa sigurnošću može reći da tamo nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini.

"O svim odstupanjima vrednosti nivoa radioaktivnog zračenja koji bi mogli da imaju uticaj na stanovništvo i životnu sredinu Direktorat će blagovremeno obavestiti javnost", navode iz direktorata.

(Telegraf.rs)

Video: Mesto gde je poginuo mladić iz Uljme kod Vršca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA