Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka šesta odrasla osoba u Srbiji nema sve svoje zube: Stomatolozi upozoravaju na jedno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova nedelje obeležava se, po 33. put, "Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba" pa iz stomatoloških ordinacija naglašavaju ono što čega bismo trebali da se pridržavamo svakog dana

  • 2
Deda grize, zubi Foto: Shutterstock

Statistički podaci su poražavajući - čak polovina odraslih ne pere zube redovno, skoro petina predškolaca ima uočljiv karijes na prvom izniklom stalnom zubu.

Ova nedelje obeležava se, po 33. put, "Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba" pa iz stomatoloških ordinacija naglašavaju ono što čega bismo trebali da se pridržavamo svakog dana, a što nam oni preporučuju tokom čitave godine, piše subotica.com.

- Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja i blagostanja jedne osobe. Bolesti zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje u funkcijama žvakanja i govora, a većina oralnih bolesti ima zajedničke faktore sa vodećim hroničnim bolestima, kao šro su bolesti srca i krvnih sudova, maligna oboljenja, hronične respiratorne bolesti, kao i šećerna bolest tipa 2 - kaže dr Zorica Dragaš, ispred Zavoda za javno zdravlje. Ona navodi da je najvažnije držati se preporuka koje daju tokom čitave godine, a ne samo sada - To su, pre svega, briga o zdravlju usta i zuba od samog rođenja, prva poseta stomatologu između navršenih 6 i 12 meseci života, razvijanje navike pranja zuba kod dece, najpre uz pomoć, a kasnije samostalno, skidanje kamenca, redovne posete stomatologu, izbalansirana ishrana, smanjen unos šećera, gaziranih i slatkih pića, smanjenje i prestanak korišćenja duvanskih proizvoda i alkohola, korišćenje zaštitne opreme tokom sportskih aktivnosti i zaštitinog pojasa tokom vožnje - navodi ona.

Poslednje dve godine, aktivnosti i manifestacije u okviru obeležavanja "Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba" okrenute su pre svega deci, kod koje treba razviti svest o značaju očuvanja zdravlja zuba. Jedna od njih jeste i radionica koja će biti realizovana u saradnji sa predškolskom ustanovom, a koja podrazumeva izradu likovnih radova na temu koja se odnosi na zdravlje zuba i zdrav osmeh, kao i onlajn radionica na ovu temu.

- Naši timovi tokom čitave godine obilaze škole i vrtiće, gde drže prezentacije sa temom oralnog zdravlja. Nastavićemo sa tom praksom kako ove nedelje, tako i tokom ostatka godine. Najbitnije je da edukujemo mlade naraštaje, nove generacije, da oni shvate ozbiljnost i značaj oralnog zdravlja - kaže dr stom. Sonja Krdžović, iz Stomatološke službe Doma zdravlja Subotice

(Telegraf.rs)

Video: Mrtav ladan: Mnogi bi se onesvestili, a on nije ni trepunuo dok su mu vadili zub motorcanglama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naravno

    17. maj 2023 | 09:53

    ..da je poražavajuće kad zaposleni građanin nema pravo da u matičnom domu zdravlja ode sa knjižicom kod zubara. Prisilno mi odbijaju od plate za zdravstvo a ne mogu da dobijem uslugu lečenja zuba kao nekad uz participaciju. A za privatnu praksu- mogu da sanjam da odvojim novac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA