≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaka grmljavina i električno pražnjenje trenutno u ovom delu Srbije: Najveća opasnost tek sledi

Vreme čitanja: oko 2 min.

rbija je i danas pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, pa je vreme vrlo nestabilno, a atmosfera će biti vrlo nestabilna naroičito od sredine dana, odnosno posle podne i uveče

  • 1
Vremenska prognoza, grmljavina, kiša Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

Današnji dan donosi znatno više sunca, ali i više energije za nastanak grmljavinskih oluja, koje se lokalno očekuju posle podne i uveče.

Ovog jutra i prepodneva u većem delu Srbije preovladava sunčano i toplo, ali i sparno, naročito u Beogradu, preko koga je noćas oko pola 4 ujutro prešao snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima.

Inače, Srbija je i danas pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, pa je vreme vrlo nestabilno, a atmosfera će biti vrlo nestabilna naroičito od sredine dana, odnosno posle podne i uveče.

Već sada na jugoistoku Srbije formirala se jača grmljavinska oluja sa obilnijim pljuskovima i jačim električnim pražnjenjem. Ovaj grmljavinski sistem u nastavku prepodneva proći će širom područjem Niša, a svojim centrom malo istočnije od grada na svom putu dalje ka severu.

Već ponegde oko podneva, a posle podne i uveče i u većem delu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Biće idealnih uslova i za nastanak grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intevlau moglo da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Maksimalna temperatura biće danas od 20 do 24°C.

S obzirom na to da je košava oslabila, vetar će danas biti slab, osim u donjem Podunavlju i na istoku Srbije gde će i dalje biti jak.

I u Beogradu se nakon sunčanog prepodneva, posle podne i uveče očekuju jači razvoj oblačnosti sa pljuskovima sa grmljavinom. Na širem području grada biće uslova za lokalne grmljavinske nepogode i oluje.

Kako je Srbija već danima pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, preovladavaju južna visinska strujanja, pa stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Pod uticajem južnog visinskog strujanja i grmljavinski sistemi sa padavinama premeštaće se od juga prema severu.

Dakle, kiša koja i danas bude padala biće "prljava", što će najviše biti vidljivo na vozilima i prozorima, ali i staklenim fasadama po prestanku padavina.

Kako se posle podne i uveče širom Srbije očekuju padavine, ponege i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, u saobraćaju se preporučuje ogroman oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju.

Za razliku od današnjeg dana, u četvrtak će Srbiji kišu i pljuskove sa grmljavinom doneti hladni front, koji će ujedno doneti i pad temperatura za oko sedam stepeni u odnosu na današnji dan.

(Telegraf.rs)

Video: Na Dorćolu sevaju munje kao da je smak sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA