Vreme čitanja: oko 1 min.

Jevtović: Sva istraživanja pokazala su da đaci upravo ovako prevazilaze traume nakon tragedija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je za Tanjug rekla da su zbog strašnog zločina u OŠ Vladislav Ribnikar, ali i tragedije u okolini Mladenovca, timovi u svim školama fokusirani na to da sa ključnim akterima, nastavnicima i roditeljima, pruže svu potrebnu pomoć deci

  • 0
OS Vladislav Ribnikar, polazak u skolu Foto: Nikola Anđić

Sve strukture u okviru timova u školama rade na tome da đaci, nastavnici i njihovi roditelji u što kraćem vremenu izađu iz traume i da se ona smanji, a sva istraživanja pokazuju da se upravo u školama unutar sistema prevazilazi ta vrsta traume, rekla je danas Bojana Jevtović iz UNICEF-a.

Ona je za Tanjug rekla da su zbog strašnog zločina u OŠ Vladislav Ribnikar, ali i tragedije u okolini Mladenovca, timovi u svim školama fokusirani na to da sa ključnim akterima, nastavnicima i roditeljima, pruže svu potrebnu pomoć deci.

UNICEF je od samog početka uključen u timove psihologa koji su upućeni u škole na rad sa decom i nastavnicima posle masakra u školi Vladislav Ribnikar.

- Ribnikar jeste najviše pogođen, ali i škole u Mladenovcu i Smederevu takođe, jer su stradali mladi ljudi do 25 godina i mi moramo na pravi način da podržimo sve škole, ali i sve one koji su direktno pogođeni tragedijama koje su zadesile Srbiju u prethodne dve nedelje - istakla je Jevtović.

Ona ukazuje na to deca različitog uzrasta različito i reaguju na traumu i zbog toga je, kako kaže, bitno imati razumevanja i strpljenja oko svih emocionalnih stanja koja se mogu javiti kod njih.

- Od tuge, kajanja, stida, besa pa čak i agresivnosti, sve se to javlja i to ne treba gledati iz sopstvene perspektive, već sa potpunim razumevanjem prema svima oko nas, jer je ovo trauma koju svi zajedno kao društvo moramo da prevaziđemo - poručila je Jevotivić.

Posebnu pažnju Jevtović skreće na to da treba "pratiti" decu i mlade, u smislu promena raspoloženja, ali naglašava da ih ne treba stalno ni pitati "kako se osećaju" ili postavljati pitanja na koja odgovori mogu da budu samo "da" ili "ne".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA