Vreme čitanja: oko 5 min.

Saveti prilikom iznajmljivanja stana u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Odluka da se upustite u proces iznajmljivanja stana nikada nije bila nešto što je bilo jednostavno, a u sadašnjem trenutku ponajmanje

  • 0
Novi Sad panorama Foto: Shutterstock

Odvajanje od porodice zarad samostalnog života, preseljenja u drugi grad zbog poslovnih mogućnosti ili, pak, zbog toga što ste upisali fakultet u nekom drugom gradu - sve vas ovo može navesti na potražnju za novim stanom koji ćete iznajmiti.

U zavisnosti od toga šta vam je potrebno i u kakvom okruženju želite da živite, na raspolaganju vam je veliki broj gradskih opština vojvođanske prestonice. Naravno, svaki deo Novog Sada ima da ponudi nešto sebi svojstveno, pored široke ponude nekretnina, kako u novogradnji, tako i u starogradnji. U najčešćim slučajevima, stanovi za zakup u starogradnji će biti povoljniji od onih koji su u novogradnji. Neki od razloga za razliku u ceni jeste svakako jer su u pitanju stanovi koji su noviji, kao i sve u njima, a često i na raspolaganju imaju najrazličitije pogodnosti, poput obezbeđenog parking mesta, funkcionalnog novog lifta, video nadzora, a čak i neke od zgrada u novogradnji imaju i obezbeđenje ili recepciju na ulazu u zgradu.

Pre nego što odaberete lokaciju u okviru koje ćete iznajmiti stan, odlučite šta vam je sve neophodno u blizini samog stana u kojem živite (koji bi objekti trebalo da budu u blizini i kakva vam saobraćajna umreženost odgovara). Nekima će biti važnije da imaju gde da parkiraju svoj automobil u sklopu same zgrade ili pored iste, dok će drugima biti važnije da im se se vrtić, šetalište, dom zdravlja ili supermarket nalaze u neposrednoj blizini stana. Takođe, imajte na umu da neće u svim opštinama biti jednake cene zakupa stanova, te uskladite svoj budžet sa onim što Novi Sad ima da ponudi, koja god da je opština u pitanju.

Kada je u pitanju odabir opštine u kojoj ćete iznajmiti stan u Novom Sadu, povedite računa šta vam je potrebno. Postoje opštine koje su prijemčivije studentima, mlađoj, srednjoj ili starijoj populaciji, a u skladu sa time i postoje najrazličitiji sadržaji koji su dostupni u određenim delovima grada.

Ako vas privlače kulturne znamenitosti Novog Sada ili verske građevine, možete računati na Telep, koji vam sve navedeno i nudi. Sa jedne strane, tu je mađarski kulturni centar „Petefi Šandor“, u okviru kojeg se vodi računa o negovanju mađarske nacionalne manjine u Novom Sadu, kao i njihovoj kulturi, tradiciji i jedinstvenosti. Sa druge strane, ukoliko želite da posetite neku crkvu u ovom delu grada, Telep vam nudi pravoslavnu, kalvinističku i katoličku crkvu.

Ako govorimo o kvalitetnim lokacijama za život izvan Beograda, a u gradu koji podjednako neguje i urbani gradski, kao i porodični život, sa sigurnošću se može reći da je za izdavanje stanova Novi Sad jedan od boljih izbora za vas. Ukoliko ste na početku pretrage stanova u ovom gradu, proverite koje su vam sve opštine privlačne, šta sve postoji u ponudi, uporedite to sa svojim budžetom i spremite se na podrobnu pretragu zanimljivih lokacija za život.

Novi Sad, panorama grada, centar Novi Sad / Foto: Shutterstock

Ukoliko ste nedavno upisali fakultet ili ste odlučili da sa svojim partnerom iznajmite stan, jedna od pogodnijih lokacija za vas je Grbavica. U ovom delu Novog Sada ćete naići na dosta zanimljivih i atraktivnih sadržaja za mlade, a u blizini Grbavice se nalazi i univerzitetski centar Novog Sada. Svakako, u ovom delu grada se nalazi dosta kulturnih znamenitosti, poput Rimokatoličke crkve svetog Roka, koja datira još sa početka 19. veka. Takođe, u blizini se nalazi i Limanska pijaca, na kojoj možete pronaći izobilje proizvoda, a među kojima svako može pronaći nešto za sebe.

Jedna od traženijih i zanimljivijih gradskih opština je, svakako, Liman. U okviru Limana, koji je odlično saobraćajno povezan sa ostatkom grada, ćete moći da pronađete sve što vam je potrebno, bilo da ste mlađi, student, porodica sa decom ili, pak, neko ko je deo malo starije generacije. Liman obiluje prijemčivim sadržajima, od različitih restorana, kafića i klubova, preko široke ponude vrtića, igrališta i škola, pa sve do mesta za šoping, sportske aktivnosti ili odmaranje od svakodnevnog stresa.

Kada su u pitanju cene zakupa stanova u Novom Sadu, one su u određenoj meri niže u odnosu na cene u Beogradu. Ipak, ne govorimo o preterano nižim cenama, već o nekih 10-15% razlike u cenama između ova dva grada. Samim tim, u Novom Sadu možete pronaći stan, koji ćete iznajmiti i za 200 evra, ali i za 350-400 evra, pa i više, a najskuplje cene mesečnog zakupa ogledaju se čak i u četvorocifrenim brojevima. Naravno, u pitanju su stanovi veće kvadrature u novogradnji, koji se nalaze u centru grada i nude kompletno nov nameštaj i brojne druge pogodnosti. Naravno, za svaki budžet postoji ponuda, a preporučuje se podrobno istraživanje tržišta nekretnina, kao i obilaženje više različitih perspektivnih lokacija i stanova, pre konkretnog odlučivanja za određeni stan.

Još jedna od važnijih stavki jeste ta šta vam je potrebno u sklopu samog stana. Da li vam je važnije da stan poseduje terasu, podrumski ili tavanski prostor (za potrebe odlaganja različitih stvari, poput bicikla) ili, sa druge strane, odvojene spavaće sobe ili aspirator u kuhinji. Na tržištu nekretnina, koje su dostupne za zakup u Novom Sadu, možete pronaći ono što je po vašoj meri ili, makar, nešto približno tome.

Ukoliko želite mirniji život izvan beogradske gužve, živeli ste u Novom Sadu, ali želite da se osamostalite ili ste, pak, upisali neki od fakulteta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, u ovom gradu ćete pronaći tu izolovanost od haotičnog stila života koji postoji u Beogradu. Sa druge strane, po potrebi, i u Novom Sadu ćete pronaći urbaniju svakodnevicu u momentima kada želite da se opustite, uživate u provodu, dobrim restoranima ili šopingu. Ono što je najvažnije jeste da taktično pristupite potražnji stana koji ćete iznajmiti, jer današnje tržište nekretnina izuzetno varira i menja se iz dana u dan, te je pronalaženje zakupodavca sa kojim ćete ostvariti kvalitetnu saradnju i komunikaciju od presudnog značaja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA