Vreme čitanja: oko 1 min.

U Vrnjačkoj Banji uručeni ključevi 20 stanova izbegličkim porodicama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 26. aprila

  • 3
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

U Vrnjačkoj Banji su danas uručeni ključevi 20 novosagrađenih stanova namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru Regionalnog stambenog programa, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije, prenosi Tanjug.

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević istakla je da Regionalni stambeni program ima za cilj poboljšanje životnih uslova izbeglica, rešavanje njihovog stambenog pitanja, olakšavanje integracije u zajednicu i pružanje sigurnog okruženja za nastavak života.

U okviru Programa, kako je rekla, korisnicima su do sada dodeljena ukupno 6.972 stambena rešenja.

- Kada govorimo o Vrnjačkoj banji ukupno je dodeljeno 518 stambenih rešenja, od toga 69 putem regionalnog stambenog programa. Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, je jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata - poručila je Stanisavljević i najavila da će Komesarijat nastaviti te aktivnosti.

Ukupna bruto površina zgrade u Vrnjačkoj banji je 1.053,22 metara kvadratnih, a vrednost radova iznosila je 560.301,57 evra.

Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 26. aprila.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    19. maj 2023 | 18:51

    Dokle bre vise?

  • sta?ko?

    19. maj 2023 | 19:13

    Zasto niste dodelili te stanove na takvoj lokaciji,Srbima iz Srbije kojima je preko potrebno takvo nesto na takvoj lokaciji,nego izbeglicama.I zasto se ne vrate te izbeglice u svoja ognjista,rat je odavno zavrsen.

  • TTelep

    19. maj 2023 | 18:48

    Te izbeglice već i unuke imaju, status se s kolena na koleno prenosi. Treba i za navijače graditi stanove, ne vidim zašto je to zanimanje manje važno od zanimanja izbeglice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA