Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka ga sa 8 godina ostavila u dečijem selu: Rekla mu da ide na ekskurziju, 19 godina kasnije joj je zahvalan

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Meni je moja majka tada rekla da idem na ekskurziju, koja je trebala da traje par dana, ali evo odužila se na 18 godina, to mi je najduža ekskurzija za vreme mog školavanja. Ali, oprostio sam joj, više nisam besan na nju jer da je znala bolje, ne bi tako uradila. Zahvalan sam joj što sam ovde odrastao", navodi se Dragan

  • 3
SOS DECIJE SELO Foto: SOS Dečija sela

Dragan Božović, odrastao je u SOS selu na Beranovcu, bez podrške bioloških roditelja, sa manjim šansama za uspeh od većine vršnjaka. Ali to ga nije omelo da napreduje. Danas je uspešan modni fotograf, vlasnik privatne firme u Kraljevu, a svojom životnom pričom poziva na praštanje i neodustajanje, navodi RTS.

- Posle 18 godina na istom mestu, ispred dva bagrema, kako ja volim da kažem - jedan koji sam zasadio, jedan u kome sam živeo - kaže Dragan Božović, modni fotograf.

Od osme godine živeo je u SOS selu u Kraljevu. Fotografiju trenutka kada ga je majka, sa dva mlađa brata dovela iz Požege, nosi kao ličnu kartu.

- Meni je moja majka tada rekla da idem na ekskurziju, koja je trebala da traje par dana, ali evo odužila se na 18 godina, to mi je najduža ekskurzija za vreme mog školavanja. Ali, oprostio sam joj, više nisam besan na nju jer da je znala bolje, ne bi tako uradila. Zahvalan sam joj što sam ovde odrastao - navodi se Dragan.

Dragan je prešao put od štićenika SOS sela, tinejdžerskog života u zajednici mladih, do diplome Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Sada je vlasnik preduzeća, uspešan modni fotograf koji radi u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegvini.

- Sve je to bilo izazovno, ali smatram da smo uspeli i da smo od Dragana napravili ljudinu - zadovoljno kaže Vladan Jevtić, Draganov vaspitač u SOS selu.

- Ako je moj udeo u onome što je on postao danas, samo delić, to je za mene velika satisfakcija i jasan znak da je trebao ovde da bude, a ne na nekom drugom mestu - ističe Irena Kostantinović, Draganov vaspitač u Zajednici mladih.

Praštanje i neodustajanje. To je moto Draganovog života koji želi da prenese svoj deci koja se nađu u istoj životnoj situaciji.

- Moraju da znaju da je realni život borba, ali zaista ne loša nego dobra borba, kvalitetna borba. Neko ko prođe sve ovo ne može da shvati život toliko teško zato što mislim da smo najteže prošli, a to je odvajanje od biološke porodice i lične - smatra Dragan Božović.

S ponosom naglašava da nije jedini koji je pobedio u životnoj borbi. Putem uspeha iz Dečijeg sela na Beranovcu krenuli su i mnogi njegovi drugari.

- Mnogo njih je otišlo u inostranstvo, jedna je u Americi, jedna u Africi, ostvarili su svoje porodice, mnogo imamo mama i zaista mislim da su, kada dođeš iz jedne ovakve priče, to zaista veliki uspesi - zaključuje.

Usavršavanje u karijeri za sada je prioritet ovog dvadesedmogodišnjeg mladića. Ali želi da se ostvari i kao roditelj. Posle odrastanja u SOS selu na Beranovcu zna kako da bude dobar otac.

(Telegraf.rs)

Video: Vršnjačko nasilje od danas se može prijaviti elektronski na platformi "Čuvam te"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    19. maj 2023 | 23:24

    Bravo momak.Bog i život vole hrabre.Igras kartama koje dobiješ.Nema svako kapacitet da bude roditelj.Svaka čast velikim ljudima koji rade u SOS selu.Svaka čast deci velikim borcima

  • Tina

    19. maj 2023 | 23:40

    A šta je bilo sa njegova dva mlađa brata? Da li su u kontaktu?

  • Dragana N

    21. maj 2023 | 16:35

    Svaka čast, i svako dobro! A, gde su braća?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA