Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ Karađorđević odao poštu generalu Draži, pa poručio: "Isto su pokušali i sa imenom mog oca"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povod posete bila je 82. godišnjica otkako je (u to vreme) pukovnik Mihailović sa grupom od 25 oficira i vojnika došao na ovo mesto na planini Suvobor

  • 17

Princ Aleksandar Karađorđević posetio je danas spomen kompleks na Ravnoj gori i odao poštu generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i svim herojskim borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Manifestaciju je organizovao „Ravnogorski pokret SRBIOORS”, a povod posete bila je 82. godišnjica otkako je (u to vreme) pukovnik Mihailović sa grupom od 25 oficira i vojnika došao na ovo mesto na planini Suvobor i započeo gerilsku borbu protiv nacističke okupacije.

Kako Krađorđeviću obaveze nisu dozvoljavale da dođe na Ravnu goru baš na samu godišnjicu, poseta je organizovana u prvom slobodnom terminu, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije. Okupljanje je počelo parastosom u crkvi Svetog Georgija, koji je predvodio arhimandrit Mihailo Biković, iguman manastira Jovanje, sa sveštenstvom valjevske eparhije, a potom je usledio program i polaganje venaca ispred spomenika generalu Mihailoviću. Princ je posetio i muzej na Ravnoj gori, posvećen Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

„Sa ovog svetog mesta iskra slobode i otpora okupaciji kao vatra se širila po celoj zemlji. Još jednom je poštovan zavet naših predaka i jasno pokazan onima koji su nastojali da porobe našu otadžbinu – da smo mi narod koji ljubi slobodu, uvek na strani dobra, i da ne trpimo okove. General Mihailović i njegovi vojnici borili su se na dva fronta, protiv dve ekstremne ideologije, od kojih su obe u suprotnosti sa svakom vrednosti na kojoj naš narod stoji. U toj borbi uvek su bili verni našim korenima, našoj narodnoj baštini, i rečima zakletve koju su položili – 'S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu!'.

Oni su svoje živote stavili na oltar otadžbine u borbi za pravdu i slobodu. Njihovom žrtvom Ravna gora postala je važan simbol za svakog pravog rodoljuba u našoj zemlji", kazao je princ Karađorđević. On je dodao da iako su neki pokušali da oklevetaju generala Mihailovića, njegovo ime je ostalo slavno i zapamćeno sa velikom ljubavlju i poštovanjem.

"Moram reći da su isto pokušali i sa imenom mog oca. Ali časni ljudi nikada nisu verovali u izmišljotine zapisane u '1zvaničnoj', diktiranoj istoriji, već su čuvali sećanje na istinu. I istina je pobedila, kao i uvek", poručio je princ Aleksandar Karađorđević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. maj 2023 | 21:15

    STRELJAN JE DJENERAL DRAZA ,ISECEN I BACEN U KRECANU A ODSECENA GLAVA JE BACENA U PEC ZELJEZARE PO NAREDJENJU JOSKE FERDINANDA -KAPLARA VRAZIJE DIVIZIJE U 1 SVETSKOM RATU KADA JE KLAO SRBE!!!

  • Ljubiša

    20. maj 2023 | 21:15

    Kajav bre "princ", koje Monarhije? Nek ide u... London pa nek tamo princuje. Za 30 godina ćovek nauči perfekto 7 jezika, on ni dva padeža nije naućio a ne 7.

  • Miki

    20. maj 2023 | 21:40

    Da li je to onaj što govori srpski kao indijanac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA