Vreme čitanja: oko 2 min.

Žrtve nasilja hrabriti da prijave nasilnika: "Treba otpočeti novi život jer nema vremena za čekanje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavnica nevladinog udruženja ocenila da postoje dobri mehanizmi, te da treba bolje da se sprovode

  • 0
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja/NPN

Žrtve nasilja uvek treba hrabriti da se suprostave nasilju tako što će prijaviti nasilnika i započeti novi život, rekla je Hajrija Ramadani iz Udruženja žrtava nasilja "Hajr".

Ona je navela da mnoge žrtve nasilja prijave nasilnika, ali i da se mnoge odluče da ćute iz straha ili zato što nemaju gde da odu.

"Ima i žrtava nasilja koje su prijavile i onda mi kažu da nasilnik ima nekog u Centru za socijalni rad i tu ne reaguju ni institucije i onda moramo mi da reagujemo kao Udruženje", rekla je ona za Tanjug.

Govoreći o načinima na koje trebe ohrabriti žrtve da prijave nasilje, Ramadani je navela da treba govoriti da život nema reprizu i da je bolje da se otpočne novi život, jer nema vremena za čekanje.

Dodala je da bi žrtve dodatno ohrabrilo da progovore o nasilju kada bi se sprovodio zakon i povratila vera u institucije.

"Da žrtve počnu da veruju instituicijama i da im institucije posvete veću pažnju. Kad god negde gostujem uvek mi se jave žrtve koje imaju problem i mediji tu jako pomažu, treba više da pričaju o nasilju, a žrtve treba da odluče da naprave prvi korak i da prijave nasilnika", rekla je ona.

Govoreći o meri zabrane prilaska nasilniku, advokat Tamara Radojčić kaže da je u Zakonu o sprečavanju porodičnog nasilja predviđeno da ukoliko nasilnik prekrši privremenu meru da treba da ide 60 dana u zatvor, ali da se to često ublažava u praksi.

"To se često ublaži pa on dobije novčanu kazu, na taj način mi podstičemo nasilnike i govorimo da nije ništa strašno ako prekrše tu privremenu meru", rekla je ona.

Dodala je da je u nekim situacijama neophodno da se odredi pritvor učiniocu krivičnog dela, pogotovo ako se proceni da postoji opasnost da ga ponovi.

"Imamo mehanizme u zakonu samo treba malo bolje da ih sprovodimo", navela je Radojčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA