Vreme čitanja: oko 3 min.

Osuđenica iz zatvora u Požarevcu dobila prvu nagradu za prozu: Oni su najtalentovaniji pisci iza rešetaka

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Valjevu dodeljena priznanja najboljima na 18. Republičkom festivalu osuđeničkog literarnog stvaralaštva

  • 1
Zatvorenici Foto: Milena Đorđević

Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu još jednom je bio domaćin završnice osuđeničkog literarnog stvaralaštva, ovoga puta - 18. Republičkog festivala. Na smotru čija je tema "U ogledalu" pristiglo je ukupno 277 radova u kategorijama proze i poezije čiji su autori osuđenici, njih 179, iz 22 ustanove - srpskih kazneno-popravnih zavoda, okružnih zatvora, Vaspitno-popravnog doma Kruševac i Specijalne zatvorske bolnice.

Prvu nagradu festivala u kategoriji proze dobio je rad "U ogledalu" autorke B. I. iz Kazneno popravnog zavoda za žene Požarevac, dok je najbolji u kategoriji poezije bio rad "Moderna poezija uličnog umetnika", čiji je autor J. O. iz KPZ Požarevac. Drugonagrađeni u oblasti proze je rad "Podela" autora V. R. iz KPZ Požarevac, a treća nagrada pripala je radu "Retrovizor" autora L. D. takođe iz KPZ Požarevac. Drugo mesto u kategoriji poezije osvojio je rad "Izgubljeni stranac" autora M. S. iz KPZ Požarevac, a treće rad "Vreme" autora Č. M. iz KPZ Kragujevac. Svi nagrađeni dobili su predviđeni novčani iznos, knjigu i diplomu, dok je i određeni broj proznih i poetskih radova pohvaljen i njihovim autorima pripale su knjige i diplome.

B. I, osuđenica na izdržavanju kazne u KPZ Požarevac, dobitnica prve nagrade za prozu, ponovila je prošlogodišnji uspeh, kada je takođe trijumfovala na ovoj smotri. U razgovoru sa novinarima pre uručenja priznanja izjavila je da je njeno ovogodišnje delo "U ogledalu" posvećeno stalnoj nepravdi koju nosi siromaštvo, borbi siromašnog čoveka da ostvari svoje snove i ljubavi i pomoći koju očekuje...

"Trenutno živim jako siromašno, u duhovnom siromaštvu, a u ogledalu tražim sebe kakva sam nekada bila", rekla je B. I.

Treću nagradu za prozu dobio je L. D, osuđenik u KPZ Požarevac, koji kaže da je pisao i čitao ceo život i da je to nastavio i u ovim uslovima, utoliko pre što na taj način uspeva da se nekako odvoji od zatvorske realnosti. Uveren je da su okolnosti u kojima se nalazi i više vremena koje je imao na raspolaganju doprineli da rad bude bolji nego što bi bio da ga je pisao na slobodi.

"Inspiracija mi je bila ljubav, svaki rad je u neku ruku autobiografski, takav je i ovaj. Posvećen je mojoj bivšoj ljubavi, možda i budućoj, ako bude sreće", iskren je bio L. D, autor trećenagrađenog proznog rada "Retrovizor".

Željko Obrenović, predsednik žirija koji je ocenjivao radove osuđenika iz cele Srbije, ističe da je bio iznenađen i fasciniran njihovim kvalitetom. Uveren je da bi autori prvih deset proznih i poetskih tvorevina prezentovanih na ovom festivalu trebalo da nastave da se bave pisanjem.

- Tema "U ogledalu" izuzetno dobro i precizno je odabrana. Motiv ogledala autori su upotrebili na različite, poprilično kreativne načine, od najobičnijeg zatvorskog, metalnog, zabrljanog ogledala, do retrovizora kroz koji oni posmatraju svoju prethodni život i ono što ih je dovelo do toga gde su sad - ukazao je Obrenović.

Valjevski festival je ove godine obeležio punoletstvo, redovno na njega pristiže oko 300 osuđeničkih radova, podseća Nataša Stevanović, načelnica Službe za tretman u KP zavodu za maloletnike u Valjevu. Ona smatra da je vrlo važno da segmenti kulture, literarnog i likovnog stvaralaštva, sporta budu zastupljeni i u ovakvim uslovima, gde se izdržavaju kazne...

"Ako čoveka posmatrate kroz tu prizmu njegovih aktivnosti u ovakvim uslovima, onda možete da vidite kakav je u takmičenju, kako prihvata nagradu, kako podnosi poraz i da na taj način pokrenete promene kod osuđenika koje su značajne za izvršenje kazne, sve sa ciljem da broj povratnika bude što manji", poručila je Nataša Stevanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA