Vreme čitanja: oko 2 min.

Pančevo dobilo prvi Centar za mentalno zdravlje: Na raspolaganju tim stručnjaka - bez "belih mantila"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korisnicima će na raspolaganju biti tim stručnjaka i multidisciplinaran pristup, dolazak bez uputa, a posebna pažnja je usmerena na mlađu populaciju

  • 0
Žena devojka depresija prozor samoubistvo Foto-ilustracija: Shutterstock

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin” otvorila je u Pančevu prvi Centar za mentalno zdravlje, organizacionu jedinicu za dijagnostiku, lečenje i savetovanje građana svih starosnih dobi.

U realizaciji ovog projekta učestvovala je i lokalna administracija, čija uprava je sačinila kompletnu projektnu dokumentaciju i na korišćenje ustupila objekat u centru grada. Rad u ovom centru će biti organizovan individualno, ali i kroz grupne psihoterapije, dostupan svima, humanizovan i sa drugačijim pristupom korisnicima.

„Suština je u promeni filozofije sa bolesti na zdravlje. Radićemo na zdravim kapacitetima ličnosti, da se oni ojačaju kako bi se osobe reintegrisale u društvo. Korisnicima će biti na raspolaganju tim stručnjaka i jedan multidisciplinaran pristup, ali ovo nije bolnica. Zato bi ovo trebalo da bude manje traumatično, bez belih mantila, da se dođe na razgovor. Verujemo da će to korisnicima olakšati iskazivanje emocionalnih i problema u mišljenju i ponašanju, a nama da u trenutku reagujemo savetom, pa i terapijom”, kaže za „Politiku” dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB „Kovin”, čija će radna jedinica ići u susret izazovima očuvanja mentalnog zdravlja stanovništva i kroz promocije, i kroz preventivne aktivnosti, i uz podršku zajednice.

„Živimo u vremenu punom iskušenja, neki ih prevazilaze lakše, nekima je potrebna podrška. Otvaranjem ovog centra grad Pančevo je, u saradnji sa stručnim timom specijalne bolnice, upravo i pruža. U svetlu užasnih događaja od pre dve nedelje, pod čijim utiskom smo i dalje, rad centra će prvenstveno biti usmeren na razvoj aktivnosti u našoj zajednici i iz tog razloga će i savetovalište Kancelarije za mlade ovde pronaći svoje mesto”, ističe Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

U centru će se raditi i sa mladima, pa i po školama i sličnim institucijama. U Pančevu postoji i Savetovalište za mlade, pri Domu omladine, i centar će sa njim usko sarađivati, jer ova populacija, prema rečima dr Petrović, ima mnogo veće probleme, za čije je rešavanje potrebno uključiti širi tim.

„Mladi danas imaju emocionalne poteškoće, zatim poteškoće u ponašanju i automotivaciji. Tu je potrebno da se uključi psihijatar, psiholog, uradi procena i da se malo više radi sa porodicom. Kod nas građani mogu da dođu bez uputa i dobrodošao je svako ko ima mentalni problem i traumu. Važan nam je antistigma program, da stvorimo heroja, a ne nekoga bespomoćnog, samoizolovanog sa krivicom i sramom, jer oni koji imaju mentalni problem se često ustežu, a ovde će moći o svom problemu slobodno da pričaju, da ga prihvate, kao i njegova porodica, što je prvi korak”, ističe dr Jovanka Petrović, direktorka kovinske specijalne bolnice.

Strahove, anksioznost, brige, neizvesnost, strah, depresiju, neke životne okolnosti, porodične i partnerske izazove i druge probleme, Pančevci i žitelji okolnih mesta moći će da rešavaju u ovom centru, čijim će se otvaranjem, veruju ovde, rasteretiti Opšta bolnica u Pančevu.

„Nadamo se da ćemo smanjiti priliv takvih pacijenata u našu bolnicu, odnosno da će se u drugačijim uslovima, vanbolničkim, ljudi osećati komotnije i brže potražiti pomoć psihijatra, a samim tim i mi imati manje teških slučajeva u našoj ustanovi”, napominje Slobodan Ovuka, direktor pančevačke bolnice.

(Telegraf.rs/Politika.rs)

Video: Zavirite u prvi muzej psihijatrije u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA