≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li direktorka "Ribnikara" treba da podnese ostavku? Mišljenja podeljena, evo šta kaže Savet roditelja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predsednik Sasveta Roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" smatra da ostavka ne treba da bude moralni čin

  • 12
Os Vladislav Ribnikar, Direktorka škole  Snežana Knežević Foto-kolaž: Tanjug/Vladimir Šporčić, Nikola Anđić

Republička prosvetna inspekcija počela je juče vanredni inspekciji nadzor nad radom Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodila velika tragedija, a pored toga danima se među roditeljima i na društvenim mrežama poteže pitanje zašto nije i da li treba direktorka škole Snežana Knežević da podnese ostavku. Makar kao moralni čin.

Dok jedni postavlju pitanje zašto nije, i da li treba, predsednik Saveta roditelja ove ustanove, Igor Đorđević, smatra da za tim nema potrebe, kao i da još uvek ne postoje nikakvi dokazi za odgovornost direktorke u slučaju jezivog ubistva koje se dogodilo 3. maja.

- Moj lični stav je da ne treba da podnese ostavku dokle god se ne dokaže njena odgovornost. Što se tiče Saveta roditelja, o tom pitanju nismo razgovarali, tako da nemamo zvaničan stav, ali većinsko mišljenje je slično mom - rekao je Đorđević on za Telegraf.rs.

Potvrđuje da se insistiralo na ulasku inspekcije u školu, te da je to normalan postupak u ovakvom slučaju.

- Ulazak inspekcije u školu je očekivan i to je normalan postupak. Na tome smo i insistirali. Treba da se proveri da li postoji odgovornost, kao što i treba Tužilaštvo da se uključi u proveru, a postupak je već pokrenut. Činjenice treba da se provere, a tek onda ako postoji odgovornost bilo koga direktora, pedagoga, psihologa ili nekog od nastavnika, treba da pozivamo na odgovornost. Apsolutno sam protiv toga da se bilo ko poziva na odgovornost bez postojanja dokaza - dodao je naš sagovornik.

Na pitanje da li ostavka direktorke treba da predstavlja moralan čin, s obzirom na to da je u školi na čijem je čelu ubijeno osmoro dece, domar, a jedna od povređenih devojčica izgubila je bitku u bolnici, Đorđević kaže da to nije definicija moralnog čina.

- Ne smatram da je u ovom slučaju moralni čin ostavka, već da je moralni čin biti uz tu decu i školu vratiti na noge, a tek onda razmatrati bilo koje sledeće korake - rekao nam je.

Sa druge strane, pojedini roditelji dece iz ove škole i prosvetari, ipak, mišljenja su da direktorka treba da podnese ostavku i time pokaže barem moralnu podršku porodicama nastradalih.

Dodatna bura podigla se i nakon gostovanja Slobodan Negića, oca jedne od nastradalih učenica, koji je kazao da je deci na terapiji puštana muzika.

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija juče je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 rekla da je očekivala da Knežević podnese ostavku.

- Deca koja su bila neposredno tu i koja su traumu direktno preživela mogu da razumem da neće da idu u školu do kraja godine. Moj odgovor iz Ministarstva prosvete za njih bi bio - Dobro, ne morate. Možemo sada, 22. maja, svima da zaljučimo ocene. Što mora da ima 4 ocene u rubrici? Ako hoće da poprave ocene, sigurno ih ne bi oštetili. Njima ćemo da poklonimo ocene i da popravimo. Pa ako nekome treba da se pokloni, treba njima, prošli su kroz nešto što će ih pratiti celog života. Njima škola nije "od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba". Nikada im neće biti najlepše, nikada to neće zaboraviti. Roditelji i društvo za to moraju da imaju razumevanja. Oni koji žele da idu u tu zgradu i tu školu, neka idu. Ko ne želi, za njih se mora naći rešenje, preraspodela... Da se deca izmeste ali da budu u kolektivu. To je rečeno najpre, a onda su se deca vratila ponovo na nastavu. Otac stradale devojčice je sinoć svoju tugu podelio javno da bi društvu bilo bolje. On je rekao da se preselio u drugi stan, jer ne može da bude u stanu gde je živeo sa detetom koje je poginulo. A mi decu vraćamo u tu zgradu. Da li je nastavnike neko pitao o povratku? Oni ne smeju da pisnu.

Prošle nedelje, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, rekao je za Telegraf.rs da ostavka direktorke i iz njegovog ugla treba da bude očekivana.

- Kontrola nastavnika i direktora. Njihov rad mora da se ispita, niko nije odredio da direktor škole mora da bude večno na toj poziciji, a da niko drugi nema priliku da ga zameni. Ako grešiš, moraš dati ostavku, to je moralni čin. Direktorka u Ribnikaru nije dala ostavku, i nije joj palo na pamet to. Ista situacija i sa pedagogom i psihologom. Je l mislite da oni nisu znali gde je učenik i šta je planirao? Kao da on nije pričao o tim stvarima, ali niko nije reagovao. Pedagozi i psiholozi moraju jednom mesečno da drže predavanja deci i kontrolišu težinu testova nastavnika - zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    23. maj 2023 | 09:20

    Potrebno je ispitati da li je bilo zataskavanja vrsnjackog nasilja? Neka deca i neki roditelji kazu da je bilo, pa to dobro ispitati.

  • Jovan

    23. maj 2023 | 09:24

    Momentalno.i sat vremena posle ubistva je trebala da da!

  • RV

    23. maj 2023 | 09:18

    Suvišno pitanje. Istog trena to je morala uraditi, ako ništa iz moralnog razloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA