≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danica Grujičić hitno poslala inspekciju u kliniku u Palmotićevoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima

  • 28
OS Vladislav Ribnikar, polazak u skolu Foto: Nikola Anđić

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja 2023. u OŠ "Vladislav Ribnikar", na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor, dok će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Ministarstvo zdravlja je već 4. maja 2023, neposredno nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim.

Prvom sastanaku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje. Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8č do 12č i od 12č do 16č.

Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima.

Sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima, otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno.

Ove aktivnosti i dalju koordinaciju je od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Republike Srbije.

Podsetimo, roditelji su naveli da je doktorka 5. maja sprovela "mračnu psihoterapijsku seansu" sa decom, puštala im narodnu muziku i navodila ih da "treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica".

O tome je govorio i Slobodan Negić, otac tragično nastradale devojčice S.N. u pucnjavi, koji je sinoćnim gostovanjem u "Utisku nedelje" rasplakao Srbiju.

- Devojčica koja je u tome učestvovala došla je kući uplakana, u traumi. Mama ju je pitala šta je bilo rekla, a ona je odgovorila da su bili na seansi, da je bilo odvratno i da su puštali narodnu muziku i tražili da se povežu sa duhovima - ispričao je on između ostalog.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, ova doktorka jeste bila prisutna kao terapeut u "Ribnikaru", a pesma koja im je puštana je pesma koju je pevao njihov tragično nastradali školski drug A. Č, inače izuzetno talentovani muzičar.

Prema našim saznanjima, doktorka je u vezi sa svim ovim podnela izveštaj svojim nadređenima. Kako saznajemo, sve se izdešavalo 5. maja, kada su deca iz VII/2 prvi put nakon tragičnog događaja došla u školu po svoje stvari. Zbog cele situacije bila su u teškom emocionalnom stanju. Grupi su prisustvovali sa razrednom, nastavnikom geografije i školskim psihologom. Kada se grupa završila, kako saznajemo, deca su otišla "smirena, osnažena", zaključak je stručnjaka koji su radili s njima. Na grupi je rekonstruisan traumatski događaj. "Narodna pesma" koju su slušali je njihova pesma koju su deca inače slušala na ekskurziji, a koju je pevao njihov drugar koji je nastradao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maska

    22. maj 2023 | 17:01

    E zbog ovog rukovodstvo skole treba da da otkaz. Nijedan psiholog,psihijatar ne sme da drzi deci seansu bez saglasnosti roditelja!

  • Džoni

    22. maj 2023 | 16:58

    Ovo je nažalost,slika današnje Srbije...Taman kad pomisliš da ne može gore,nekako na kraju tako ispadne...šta reći...jadna deca...

  • Ssait

    22. maj 2023 | 16:56

    Rijaliti drzava sta drugo da se ocekuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA