Vreme čitanja: oko 4 min.

Ova škola među prvima uvela testove na drogu: Da li će njen primer slediti i ostale? Nastavnici vide 1 problem

Vreme čitanja: oko 4 min.

Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, bila je među prvim vaspitno-obrazovnim ustanovama koja je još u toku školske 2017/18. godine uvela ovu vrstu testova

  • 11
Testiranje đaka na narkotike u srednjim školama, test droga, narkotici Foto: Shutterstock, Marko Jovanović

Nakon jezivog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je 10 mera za sprečavanje potencijalnih tragedija u budućnosti, a jedna od njih je i obavezno šestomesečno testiranje na narkotike u srednjim školama. Među prosvetarima, mišljenja na ovu temu su podeljena. Dok jedni smatraju da je ideja dobra, drugi nisu sigurni na koji način bi se realizovala.

Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, bila je među prvim vaspitno-obrazovnim ustanovama koja je još u toku školske 2017/18. godine uvela ovu vrstu testova. Kako je navela za Telegraf.rs pedagoškinja ove ustanove, Tanja Uljarević, ova akcija imala je za cilj prevenciju konzumiranja narkotika i sprečavanje nasilja. Ipak, velika mana bila je to što škola nije morala da bude obaveštena o rezultatima testova.

- Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja na nivou grada je to prepoznalo kao preventivu i testovi su uvedeni sa tim ciljem. Organizovani su tematski roditeljski sastanci, preko javne nabavke škola je dobila testove, a roditeljima su oni podeljeni. Roditelji nisu bili u obavezi da nama jave rezultate već im je to bilo sredstvo putem kog mogu, ako sumnjaju, da testiraju decu - objašnjava naša sagovornica.

Samim tim, objašnjava da nije postojala negativna ili pozitivna reakcija dece, s obzirom na to da testovi nisu bili obavezni, a rezultat nije ni morao da dođe do škole, niti su postojale kaznene mere.

- To je bio minus projekta. Roditeljima su testovi dati kao sredstvo preventive i osvešćenje, u smislu, ako imaš problem imaš i mogućnost da otvoriš oči - dodaje Tanja i navodi da pretpostavlja da škola ništa slično neće inicirati sama u budućnosti, ali se čeka obaveštenje nadležnih i u tom slučaju će učestvovati u ponovnom testiranju.

Sa druge strane, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković za Telegraf.rs kaže da ova mera nažalost nije prevencija nasilja, već posledica. Navodi i da postoje drugi problemi sa testiranjem dece, jer je za maloletnike potrebno odobrenje roditelja.

- Vrlo je diskutabilno pričati o toj meri kada su u pitanju deca mlađa od 18 godina jer o njima vodi računa njihov roditelj. Deca tek u 3. razredu srednje škole pune 18 godina. 1. i 2. razred ne podpada pod to, tako da je potrebno odobrenje roditelja. Najsigurniji način je preko urina i krvi. Postoje i način da se neka tečnost oboji klupu ili predmet ili prste ako je učenik bio u dodiru sa narkoticima. To je opet posledica trenutnog  stanja, a ne prevencija nasilja - priča ona.

Miroslav Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže za naš portal da nema ništa protiv uvođenja ovakve mere, ali da će biti teško sporvesti je ukoliko se ne uvede zakon koji bi je definisao.

- Nikog na silu ne možete naterati da se testira. Jedino u sudu iz pristanak roditelja ili ako se donese zakon da se u školama pojave testovi na narkotike. Prvo i deca imaju privatnost, krše se ljudska prava. Ja tu ne vidim ništa loše, ako se uvede takav zakon. Narkotici se prodaju u velikom broju škola. Kaznene mere mogle bi da budu lečenje i rehabilitacija, vi učenika koji koristi narkotike ne možete isključiti iz škole, to je bolest. Takođe, mogle bi da se uvedu kontrole psihologa i pedagoga. U školama se obično koristi ekstazi koji je jeftin kao čokolada i marihuana koja nije skupa. 80 odsto učenika nema para za jače droge - zaključuje on.

10 mera za prevenciju nasilja

Podsetimo, nakon što je učenik sedmog razereda OŠ "Vladislav Ribnikar" K.K. (13) ubio 8 đaka i domara, a ranio 7 osoba od kojih je jedna devojčica preminula 15. maja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju na kojoj je predložio sledećih 10 mera za suzbijanje nasilja u budućnosti:

1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje, drženje, nošenje oružja u sledeće dve godine

2. Izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja

3. Izvršiti kontrolu načina na koji lica koji imaju dozvolu drže oružje, posebno kontrolisati da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja da li se čuva odvojeno od municije i da li je sprečen pristup maloletnivima i neovlašćenim licima

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana - doneti propise o uslovima načinu korišćrnja i potencijalnoj zabrani za maloletnike i neovlašćena lica

5. Propisivanje krivičnog prava na odgovornost licima koja omoguće maloletnim i neovlašćenim licima da dođu u posed oružja

6. Vučić je kao svoj predlog naveo spuštanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanja propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga u pogledu zabranje programa u kojima se emituje nasilje

8. Obavezne šestomesečne testove za narkotike u srednjim školama

9. Oformiti posebe službe i timove za vršnjačko nasilje

10. Zabrana pristupu darknetu i sličnim sajtovima koji sadrže savete o ubistvu i nabavci oružja i narkotika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ds

    30. maj 2023 | 20:40

    Nemamo mi testova koliko imamo narkomana

  • Molder

    30. maj 2023 | 23:18

    Ovo mi lici na Ono "Trazim posao a molim boga da nenadjem",ideja vrhunska Ali realizacija totalno debilna!!Prvo je glupo na 6 meseci,bez redovnog mesecnog nema rezultata a ja licno bi prvi put ili dva dao roditeljima neka probaju da srede problem Ali dalje da bude javno sa sankcijama i kaznama a ako neko ima nesto protiv ovoga,droga je smrt to znaju svi,taj onda niti voli svoje dete,niti ljude oko sebe,mrzi svoju Zemlju i...necu dalje sta bi ja i kako bi sa slicnima a takvima bas su i deca ovi zlotvori,mladi klinci a teske vec psihopate bez savesti trunke!

  • Djuric

    30. maj 2023 | 23:02

    Ovo je do ne tako davno bilo prosto nezamislivo, da se deca u skolama testiraju i droga rastura u blizini skola. Dokle je to doslo.. Sacuvaj na Boze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA