Vreme čitanja: oko 3 min.

Detaljna prognoza za jun

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jun će temperaturno doneti prosečno stanje sa manjim oscilacijama, a kada su padavine u pitanju, one će biti uglavnom u granicama iznad prosečnih vrednosti

  • 3
Grmljavina, kiša, sunce

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay

Ovogodišnji maj doneo nam je niže temperature i česte padavine, a neretko su temperature bile i znatno ispod proseka.

Prethodnih dana atmosfera nad Srbijom bila je veoma nestabilna, a pljuskovi sa grmljavinom bili su svakodnevna pojava, neretko sa jakim grmljavinskim olujama, poplavama i bujicama, koji su pričinili i materijalnu štetu.

Danas je bio i poslednji dan klimatološkog proleća, a vreme se nije razlikovalo od prethodnih dana.

Prema trenutnim prognozama, ovogodišnji jun proteći će u znaku promenljivog i nestabilnog vremena.

Za razliku od prošlogodišnjeg juna kada je nad našim područjem bio dominantan antciklon, uz stabilno, sunčano i vrlo toplo vreme, jer nam je neretko stizala i vrela vazdušna masa sa jugozapada kontinenta, poreklom sa severa Afrike, ove godine sinoptička situacija biće potpuno drugačija.

Sadašnji proračuni najavljuju da će anticklon tokom prve polovine juna dominirati na severnim i severozapadnim predelima Evrope, naročito nad Skandinavijom i Britanskim ostrvima. Dakle, nad ovim predelima Evrope nalaziće se polje visokog vazdušnog pritiska.

Istovremeno, nad jugoistočnim predelima Evrope i nad našim područjem nalaziće se polje nižeg vazdušnog pritiska, neretko i visinski ciklon. Slična situacija očekuje se i nad jugom Evrope i nad delovima Mediterana.

Usled takve sinoptičke situacije, ni tokom prve polovine juna neće doći do duže i potpune stabilizacije vremena.

Očekuje se toplo i bez velikih vrućina, uz nestabilno vreme i smenu sunčanih i oblačnih intervala. Jači razvoj oblačnosti neretko bi donosio lokalne pljuskove sa grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrim i obilnim pljuskovima.

Ovi sistemi biće lokalnog karaktera, tako da na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu mogu da padnu i obilnije količine kiše, uz lokalne poplave i bujice, a da nedaleko ne bude ni kapi kiše ili tek manjih količina padavina.

U predelima sa veoma obilnim padavinama očekuje se da lokalno u kratkom vremenskom intervalu padne i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovodilo do opasnosti od izlivanja manjih i srednjih reka bujičnog karaktera, kao i potoka.

Maksimalna temperatura kretaće se tokom prve polovine juna krretaće se uglavnom od 21 do 27°C, a u jutarnjim časovima od 10 do 16°C. Povremeno se očekuju i manje oscilacije i to u vidu manjeg otoplenja, ali i manjeg zahlađenja i to po prodoru hladnog fronta i pojačanog vetra.

Druga polovina juna donela bi postepenu, ali ne i potpunu stabilizaciju vremena. Očekuje se dosta sunčanih dana, a pojava pljuskova sa grmljavinom biće ređa i rezervisana više za brdsko-planinski deo Srbije. Maksimalna temperatura kretaće se od 25 do 30°C, što je i prosek, uz manje oscilacije.

Sa dolaskom kalendarskog leta i vreme bi poprimilo prave letnje karakterisike, a prema kraju juna usledio bi i prvi prodor vrelog vazduha sa severa Afrike, uz temperature preko 30°C.

Jun će temperaturno doneti prosečno stanje sa manjim oscilacijama, a kada su padavine u pitanju, one će biti uglavnom u granicama iznad prosečnih vrednosti i u većini predela palo bi od 60 do 120 milimetara kiše po kvadrtanom metru, u brdsko-planinskim predelima i u predelima sa učestaljim obilnim pljuskovitim padavinama i znatno više.

Toplo i kišovito vreme pogodovaće i komarcima.

Česte padavine i ne treba da čude u ovom delu godine.

Prosečno gledajući, maj i jun su najkošovitiji meseci u Srbiji, naročito kraj proleća i početak leta, a tokom perioda grmljavinske oluje potpuno su svakodnevna pojava, neretko praćene i gradom, pa su i štete nezibežne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    31. maj 2023 | 21:45

    Ma ovo uopste nije normalna pojava kako vi tvrdite. Ne prestaje da pada vec skoro mesec dana. Maj kao da je oktobar. I sada jos i jun, pa naravno da nije nirmalno ni uobicajeno za ovo doba godine.

  • Kaja

    31. maj 2023 | 23:03

    Makar cemo se mi alergicni na polen korova nadisati s obzirom kako kosite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA