≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

"U vojsci sam našao i budućeg kuma": Sve više mladih dobrovoljaca služi rok, mogu i dame, a ovu su uslovi

Vreme čitanja: oko 8 min.

Komandant Jović, pozvao je sve mlade na služenje vojnog roka.

  • 10

Centar za obuku kopnene vojske stacioniran je u garnizonu Požarevac u Braničevskom okrugu i nastavlja tradicije nekadašnjih školskih centara pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica i inžinjerije kao i tradicije vojnih jedinica sa teritorije Braničevskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga. Centar za obuku KoV koji sada imamo priliku da vidimo, postoji od 2006. godine preformiranjem 565. nastavnog centra. Do 2008. godine kasarna u kojoj se nalazi nosila je ime „Veljko Dugošević“, da bi te godine bila preimenovana u „General Pavle Jurišić Šturm“ .

Dan centra obeležava se kada i dan Kopnene vojske - 16. novembra, u znak sećanja na početak Kolubarske bitke, a tada se i obeležava i slava jedinice - Đurđic.

Centar za obuku Kopnene vojske namenjen je za individualnu speijalističku obuku vojnika, odnosno subjekata obučavanja - kako vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok, tako profesionalnih vojnika, podoficira i oficira.

- Mi u Centru obučavamo preko 53 specijalnosti kopnene vojske, a kroz centar na godišenjem nivou prođe preko hiljadu i petsto subjekata obučavanja - kazao je komandant centra pukovnik Duško Jović za Telegraf.rs

Komanda Centra za obuku Kopnene vojske je ujedno i Komanda garnizona Požarevac. Garnizon obuhvata dva grada i 8 opština - gradovi Smederevo i Požarevac i opštine koje pripadaju Braničevskom Podunavskom i Pomoravskom okrugu.

Komandant Jović, pozvao je sve mlade na služenje vojnog roka.

- Svako je dužan da da doprinos svojoj zemlji, a služenjem vojnog roka postajemo dostojni branioci otadžabine kakvi su bili i naši preci koji su junački branili granice naše Srbije - poručuje Jović.

Major Željko Fuštić, referent u Odseku za obuku Komande Centra za obuku Kopnene vojske, za Telegraf.rs govorio je o raznim pojedinostima koje se tiču služenja vojnog roka i otkrio mnoge značajne informacije.

- Trenutno je jedini model služenja vojnog roka dobrovoljan, s obzirom da je 2011. godine po odluci Vlade Srbije i Skupštine Srbije obustavljeno obavezno služenje vojnog roka - istakao je major.

Vojni rok mogu da služe i pripadnice lepšeg pola, a uslov da bi se lice prijavilo za služenje vojnog roka jeste da navrši 19 godina u godini kada se upućuje.

- Prvi i osnovni uslov da bi se lice prijavilo na služenje vojnog roka je da se upiše u vojnu evidenciju, koja se realizije sa navršenih 18 godina, odnosno u kalendarskoj godini u kojoj navršava 18 godina života. To je osnovna, i dalje zadržana zakonska obaveza koja se realizuje u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu - kazao nam je Fuštić.

Naglašava da u svakoj opštini postoje kancelarije centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu gde se mladići sa navršenih 18 godina javljaju i uvode u evidenciju i dodaje da je starosna granica za služenje vojnog roka od 19 do 30 godina.

Broj dobrovoljaca za služenje vojnog roka nije ograničen.

- Sada svi koji ispune uslove mogu da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Nakon uvođenja u vojnu evidenciju lica koja žele da služe vojni rok mogu da se prijave na tri načina:

- Lično, odlaskom u centar Ministarstva odbrane lokalne samouprave,

- preko e-uprave,

- preko Pošte Srbije - popuni se prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Kada se prijave oni ostavljaju svoj kontakt telefon, pripadnici Ministarstva odbrane koordiniraju sa e-upravom i Poštom Srbije, onda pozivaju kandidate i saopštavaju im koja su dokumenta neophodna (izvod iz knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, kopiju diplome o završenom obrazovanju) i popunjavaju dodatnu dokumentaciju uz koju prilažu biografiju i to se predaje Centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu.

- Centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu u odnosu na broj kandidata ugovaraju realizaciju lekarskih pregleda u nadledžnim ustanovama i definišu termine kada lica uz pratnju nekog od pripadnika centra realizuje lekarske preglede - objašnjava Fuštić.

Lekarski pregled se sastoji od osnovnih analiza, pa sve do specijalističkih pregleda i psiholoških testiranja. Na osnovu rezultata lekarskih pregleda, ocene zdravstvene i psihološke sposobnosti, kao i na osnovu školske spreme, centri Ministarstva odbrane imaju regrutnu komisiju koja regrutuje te kandidate za specijalnosti za koje će služiti vojni rok.

Nakon regrutacije postoje četiri uputna roka: martovski, junski, septembarski i decembarski. Vojni rok služi se 6 meseci, a budući vojnici prvo se šalju u centre za osnovnu individualnu obuku u Valjevo, Sombor i Leskovac, a posle u centre za specijalističku obuku. Jedan od tih centara je i Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

- Kako bi neko lice postalo profesionalni vojnik, preduslov je da prvo odsluži vojni rok. To se ne odnosi na vojne službenike i nameštenike. Lica se prijavljuju za dobrovoljno služenje vojnog roka načelno iz patriotskih razloga, a dodatna motivacija je zaposlenje. Prilikom početka služenja vojnog roka vojnici dobijaju obrasce za bezbednosnu proveru - navodi major.

Kandidat koji izrazi želju za služenje vojnog roka i kasnije za rad u jedinicama Vojske Srbije realizuje zdravstveni pregled kojim se utvrđuje sposobnost za prijem ili ostanak u sistemu ili ne. Povoljnost za rad u Vojsci Srbije su i novčane prinadležnosti, koje se kreću od 42.000 do 47.000 na mesečnom nivou, u zavisnosti od čina u koji se unapredi tokom služenja vojnog roka.

- Za vreme služenja vojnog roka kandidati imaju obezbeđen smeštaj, ishranu, odeću i obuću, pravo lečenja u vojnim zdravstvenim ustanovama, navedene novčane prinadležnosti, plaćeno redovno odsustvo - objasnio nam je i dodao da vojnici koji se izjasne za nastavak služenja u svojstvu profesionalnog vojnika biraju gde će službovati.

Major Fuštić je na kraju svog izlaganja pozvao mlade da se prijave, da dođu, vide i osete šta znači vojnički život, prihvate izazov, jer nije lako biti vojnik i savladati sve zahteve koji se postavljaju, a lica koja odsluže vojni rok bogatija su za jedno životno iskustvo, iskreno prijateljstvo i pamte samo lepe i pozitivne uspomene.

Poručnik Vladan Glišić, referent u Odseku za ljudske resurse u Komandi Centra za obuku Kopnene vojske za Telegraf.rs otkrio je koji su to benifiti dobrovoljnog služenja vojnog roka.

- Pogodnosti služenja vojnog roka su zaista veoma velike, uglavnom se momci i devojke za služenje vojnog roka odlučuju iz patriotskih razloga, jer je to jedan patriotski čin, ali ima tu mnogo većih pogodnosti i benefita kao što su značajna novčana primanja prilikom služenja vojnog roka čega ranije nije bilo. Vojnici koji služe vojni rok po najnovijim kriterijumima, za vreme služenja vojnog roka prikupljaju dokumentaciju koja im je potrebna za rad u Vojsci Srbije i nakon odsluženja vojnog roka, odmah sutradan mogu da krenu da rade kao profesionalni vojnici Vojske Srbije, a to je najveća pogodnost koje daje služenje vojnog roka - kaže poručnik.

Poslovi profesionalnog vojnika u vojsci su razni, od onih osnovnih formacijskih mesta u zavisnosti od specijalnosti tj. rodova u kojima su završili služenje vojnog roka, u jedinicama Kopnene vojske kao što su strelci, nišandžije, izviđači, policajci, poslužioci na artiljerijskim i pešadijskim oruđima, poslužioci u tenkovskim jedinicama i rukovaoci inžinjerijskim mašinama, pa do dužnosti kao što su čuvari, vozači, vodiči pasa i slično.

Početna plata profesionalnog vojnika je u proseku oko 70.000, a poručnik Glišić ističe da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka zaista veliko i da se povećava svake godine upravo zbog benefita koje nudi. Što se tiče obrazovanja za dobrovoljno služenje vojnog roka nema nikakvih preduslova, svi mogu da se prijave, ali svi kandidati prolaze lekarske preglede na kojima komisija odlučuje da li su oni sposobni za služenje vojnog roka.

- Nakon služenja vojnog roka, pored zaposlenja u službi, Vojska Srbije za one koji žele da napreduju u daljoj karijeri pruža velike mogućnosti. Oni koji postižu vrlo dobre i odlične rezultate u službi i žele da idu dalje upućujemo na liderski kurs, pa na osnovni kurs za podoficire gde nakon završetka kursa postaju podoficiri Vojske Srbije i stupaju u aktivnu vojnu službu kao vodnici - kazao nam je Glišić.

Pripadnik 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske, profesionalni je vojnik već 13 godina, završio je srednju tehničku školu smer elektrotehnička energetika, a planira da se dalje usavršava u vojsci.

- Pronašao sam se u ovom sistemu, video sam sebe i svoju karijeru ovde, dalje planiram da završim ostale kurseve i da napredujem u službi - rekao je.

Među dobrovoljcima za služenje vojnog roka ekipa Telegrafa zatekla je i veoma mlade ljude, među njima su bili i Milica (19), David (19) i Luka (21) koji su nam sa zadovoljstvom ispričali kako provode svoje vojničke dane.

Luka je naveo da je njegov glavni razlog zbog kojeg dobrovoljno služi vojni rok ljubav prema otadžbini i sticanje novih veština u vojsci, te da bi voleo i da se kasnije zaposli u službi vojske.

- Planiram da nastavim da radim u vojsci, ovde se svakog dana napreduje, od prvog dana obuka i sticanje novih znanja, tako da to traje kroz celu karijeru - kazao nam je i dodao da mu se u vojsci jako sviđa i da se pronašao tu.

Devetnaestogodišnji David iz Rume takođe se odlučio na dobrovoljno služenje vojnog roka zbog velike ljubavi prema svojoj zemlji, ali ne planira da se tu zaustavi, njegova želja je da postane podoficir.

- Za to sam se odlučio prvog dana kada sam došao ovde - rekao nam je mladić.

David je u jedinici poslužilac na automatskom bacaču granata BGA 30 mm i prezadovoljan je.

- Prelepo je, starešine su dobre prema nama, rad jeste naporan, ali ništa što mlad momak ne može da izgura, a naravno i devojke - navodi David koji nam je otkrio da je i pronašao budućeg kuma u vojsci.

Za naš portal govorila je i Milica Radovanac koja dolazi iz Futoga i ima samo 19 godina koja je želela da vidi kako izgleda život u vojsci, da bi kasnije svoje školovanje eventualno nastavila na Vojnoj akademiji.

- Pronašla sam se ovde i lepo mi je, uslovi su dobri i važe za sve - rekla nam je Milica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strong

    28. maj 2023 | 16:29

    Da se zarati, svi vi nazovi vojnici bi pobegli prvi 😂😂

  • Gandravi

    28. maj 2023 | 16:40

    Svaka cast ko zeli. Treba tim ljudima obezbediti nekakvo zaposlenje kasnije, a ne samo da se iskoriste i odbace.

  • zoz

    28. maj 2023 | 19:57

    Do prekjuce bio na v.vezbi.Kasarna prazna,bilo vise nas nego zaposlenih.Nema roda kom ne fali bar 50% ljutstva.To je istina nazalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA