Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj učenice iz Vrbasa s kojom deca neće na maturu: Otac kaže da nasilje traje mesecima, šta kažu iz škole?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je počelo aluzijama na sakupljanje sekundarnih sirovina, a završilo se time da gotovo celo odeljenje ne govori sa devojčicom, sem jedne devojčice

  • 13

Devojčica romske nacionalnosti u Vrbasu trpi diskriminaciju u školi od vršnjaka, tvrde njeni roditelji. Direktorka škole međutim saopštava da je diskriminacija prestala posle reakcije škole. Sve je počelo aluzijama na sakupljanje sekundarnih sirovina, a završilo se time da gotovo celo odeljenje ne govori sa devojčicom. Nadležni osuđuju dešavanja, a Nacionalni savet Roma traži hitnu reakciju i sankcije.

Nekoliko meseci učenica osmog razreda osnovne škole u Vrbasu zbog porekla trpi vršnjačko nasilje. Roditelji tvrde da se, kako se približila mala matura, maltretiranje samo se pojačalo i ne prestaje.

"Trajalo je mesecima, od oktobra prošle godine, sa aluzijama na njeno romsko poreklo. Na primer, čestitali su joj rođendan na Dan Roma. Istina je da su deca iz razreda osim jedne devojčice, prestala da komuniciraju sa mojoj ćerkom", priča otac devojčice Vladimir Vladisavljević.

Dodaje i da su posle jučerašnjeg saopštenja škole na društvenim mrežama počele da kruže "izmišljene i ružne priče" za njegovu ćerku.

Direktorka o slučaju

Direktorka osnovne škole nije mogla pred kamere RTS-a jer je, kako je objašnjeno novinarima tog medija, trenutno na bolovanju. Oglasila se saopštenjem na čijem početku objašnjava kako je ovo napad na državu, a tek kasnije se osvrće na slučaj diskriminisane devojčice.

"Majka devojčice, zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika, kao i njihovom reakcijom, nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi", kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Navodi se i da je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, kao i da je nakon sastanaka u školi i novinskih natpisa, majka devojčice izjavila da više nema sličnih problema.

Otac to demantuje i kaže da se, naprotiv, diskriminacija produbila.

"Prijavljivali smo razrednom starešini. Psiholog nije razgovarao sa njom ni direktorka škole. Zatečen sam i sve posmatram sa nevericom. Svako dete, bez obzira na nacionalnu pripadnost, treba da ima osmeh na licu i da bude prihvaćeno u društvu", priča Vladisavljević.

Osude i reakcije

Romski nacionalni savet zahteva hitnu reakciju nadležnih i sankcije.

"Zabrinuti smo za mentalno i fizičko zdravlje devojčice. Pozivamo nadležne da preduzmu odgovarajuće mere, da se uključi prosvetna inspekcija, školski timovi, kao i direktorka da ispitaju čitavu situaciju", navodi predsednik Nacionalnog saveta romske manjine Dalibor Nakić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov kaže da su svesni vršnjačkog nasilja i diskriminacije kada je reč o pripadnicima romske nacionalnosti.

"Osuđujemo i pozitivno cenimo način na koji je čitav slučaj od strane škole, institucija unutar škole, ustanova postupanja bio učinjen. Svesni smo da je izazov vršnjačko nasilje i elementi oblika diskriminacije, kada su u pitanju pripadnici romske zajednice, relativno prisutno u našem društvu“, navodi Žigmanov.

I pokret "Opre Roma Srbija" u otvorenom pismu direktorki škole izražava duboku zabrinutost zbog maltretiranja romske devojčice, a nju pozivaju "da pokaže snažno vođstvo i obezbedi da se svi učenici, bez obzira na poreklo, osećaju bezbedno i cenjeno u školskom okruženju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadica

    24. maj 2023 | 00:33

    Ma ljudi,ovde ne treba da reaguju nikakve institucije,ovde treba da reaguju roditelji,da vaspitaju svoju razmazenu decu...gde su ranije postojale ikakve sluzbe i institucije,ucitelj bio Bog i batina...danas,od kada deca imaju sva prava ovog sveta,zato nam se sve ovo ovako i desava.Pricajte deci od malena,ucite ih da budu ljudi...nemojte samo juriti za parama i titulama...

  • @@@

    24. maj 2023 | 08:15

    Da li je moguce, pa kad god se prica o vrsnjackom nasilju direktori ne daju izjave jer su na bolovanju, svaka skola redom.

  • Ljilja

    24. maj 2023 | 08:43

    Nije na skoli da vaspitava decu vec na roditeljima! To ne umanjuje krivicu skole jer nije sprecila nasilje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA